Светскиот економски форум наведе 65 примени на блокчејн сценарија за заштита на животната средина

The World Economic Forum (WEF) објави повеќе од 65 примени на блокчејн за решавање на “најсериозните” предизвици во животната средина, во извештајот објавен на 14-ти септември.

Во извештајот под наслов “Building Block(chain)s for a Better Planet,” WEF со седиште во Швајцарија наведе голем број на блокчејн примени кои би можеле да се искористат за да помогнат во решавањето на најосновните предизвици во светската животната средина.

Предложените примени, според WEF, можат да ги подобрат напорите за заштита на животната средина на неколку начини, како што се новите модели за финансирање на еколошките резултати, реализацијата на нефинансиската вредност и природниот капитал, наведувајќи поефикасни и почисти децентрализирани системи и други.

Во прилог на потенцијалот за подобрување на постоечките процеси, извештајот исто така ја споменува можноста за воведување сосема нови блокчејни решенија – т.н. “game changers” – од кои се очекува целосно да го трансформираат начинот на кој се менаџираат главните еколошки проблеми.

Овие “game changers” вклучуваат “see through” снабдувачки синџири, системи за децентрализирана енергија и водостопанство, одржливи извори за прибирање финансиски средства, carbon markets и други.

Според извештајот, следниот важен чекор во воведувањето на блокчејн намени за заштита на животната средина е воспоставувањето на “одговорен” и “глобален” блокчејн екосистем, наспроти финансирање на специфични, посебни проекти.

Во заклучокот, WEF, исто така, го посочи проблемот на прекумерна употреба на блокчејн предизвикана од растечката возбуда околу оваа индустрија.

За да се реши овој проблем, организацијата предложи три главни прашања да се сметаат како појдовна точка за секоја иницијатива поврзана со блокчејн: дали технологијата може да реши конкретен проблем, дали ризиците од случајни последици може да се управуваат прифатливо и дали е достапен функционален екосистем на заинтересирани учесници.

На 13-ти септември, WEF објави заеднички извештај кој проценува дека дистрибуирана ledger технологија (DLT) би можела да додаде 1 трилион долари на обемот на глобалната трговија во текот на следните десет години. Во извештајот, исто така, се тврди дека прифаќањето на технологијата од страна на големите влади, вклучувајќи ги и земјите-членки на Европската унија, е “неизбежно”.

Leave a comment