Сајбер криминалци украле вкупно 4,3 милијарди долари од криминал поврзан со крипто во 2019-та

Сајбер криминалци украле 4,3 милијарди американски долари од крипто берзи, инвеститори и корисници во 2019-та година.

Блокчејн безбедносната компанија CipherTrace, го даде своето резиме за кражби поврзани со крипто во својот извештај против перење пари што го сподели со медиумите на 12-ти август.

Според CipherTrace, целосни кражби, измами и други видови на злоупотреба на средства од сопствениците на дигитални валути и трговски платформи резултирале со загуба од околу 4,3 милијарди долари во текот на 2019-та година.

Во првото тримесечје од 2019-та година, хакерите, наводно, украле над 124 милиони американски долари од крипто берзи, со вкупно украдени 480 милиони долари од берзи во 2019-та година.

Најголемиот инцидент, цитиран од CipherTrace, е платформата PlusToken, која, наводно, ги измамила корисниците и инвеститорите за 2,9 милијарди долари.

Во однос на најпопуларната дигитална валута, криминалци првенствено користеа Биткоин (BTC) за набавка и продажба на нелегална дрога, оружје, како и компјутерски и банкарски ингеренции.

Сепак, црните пазари и хакерите при напади опширно користат други криптовалути, вклучително и Етер (ETH), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Bitcoin Cash (BCH) и Dogecoin (DOGE). Во извештајот се наведува:

„Резултатите покажуваат дека приватните монети едвај се користат на црните пазари и нивните добавувачи (на пр., само 4% од случаите вклучуваат Monero (XMR). Наместо тоа, Биткоин останува главната монета во овој сомнителен простор, а BTC се користи во 76 % од случаите на црниот пазар, а ETC користеле само 7% од случаите“.

ога станува збор за штетен софтвер и вируси, криминалците, наводно, користеле BTC во 98% од пријавените случаи, додека ЕТH се користела само 1% од времето.

Меѓу повеќето профилирани случаи на кражба на криптовалути во последните неколку месеци, во извештајот на Обединетите нации се наведува дека Северна Кореја заработила околу 2 милијарди американски долари преку хакирање на банки и крипто берзи во 2019 година.

Leave a comment