САД се движи поблиску до прифаќање на блокчејн, се уште несигурни околу крипто

И покрај загриженоста изразена од многу регулатори на Соединетите Американски Држави за време на неодамнешната расправа на Комисијата за финансиски услуги во врска со предложената дигитална валута на Facebook, зголемениот број американски пратеници зборуваат за развој на регулаторно тело за дозволи за да се спречи задушување на иновациите во крипто секторот.

Неколку дена пред да се одржи сослушувањето, донесувањето на Законот за промоција на блокчејн укажуваше на намерата на владата да развие разумна законска рамка за надгледување на евентуалната имплементација на блокчејн технологијата во разни јавни сектори. Настрана од скептицизмот во врска со функционирањето на Facebook и неговата stablecoin, регулаторната постапка овој месец покажа дека законодавците можеби се приближуваат кон прифаќање на дигиталните средства – а особено технологијата зад нив – барем од регулаторна гледна точка.

Биткоин е “незапирлива сила”

Репрезентативецот Патрик МекХенри, кој ја претставува 10. Конгресна област на Северна Каролина и е рангиран член на американскиот Комитет за финансиски услуги, го опиша Биткоин како “незапирлива сила” додека дава сведоштво како дел од неодамнешното сослушување на Комитетот.

МекХенри побара од регулаторите да ги поттикнат иновациите во секторот за дигитални валути во САД, наведувајќи:

“Светот што го предвидел Сатоши Накамото – автор на биткоинската бела книга, а кој другите го градат, е незапирлива сила. Ние не треба да се обидуваме да ја одвратиме оваа иновација, владите не можат да ја сопрат, а оние кои се обидоа веќе не успеаја. Значи, прашањето потоа станува, што американските креатори на политиката ќе направат за да ги исполнат предизвиците и можностите на овој нов свет на иновации?”

МекХенри тврди дека желбата цврсто да се регулираат криптовалутите е симптом на креаторите на политиката кои сакаат да ги задушат иновациите, наведувајќи: “Некои политичари сакаат да живееме во општество базирано на дозволи, каде што прво треба да се обратиш кон владата, да побараш благослов пред да можеш да почнеш да размислуваш за иноваци “.

Регулацијата за криптовалути го опфаќа прашањето на “финансиско вклучување”

МекХенри опиша “финансиска инклузија за оние кои се на работ, за кои трансфер на пари е премногу скапо”, како фундаментално прашање кога се разговара за регулирање на дигиталната валута.

“Значи, имате имигрант кој, во петокот вечер, разумно, секоја недела, праќа пари назад кон неговото семејство каде што пораснал, каде и да е тоа во светот. Тој им плаќа на Western Union 7% до 10% за да ги префрлат тие пари. Libra е многу различен двигател во тој простор кој ќе ги намали трошоците за дознаки”.

МекХенри, исто така, ја спомна напредната дигитална ledger технологија како потенцијално решение за предизвиците кои се однесуваат на глобалното префрлање на големи суми на пари, наведувајќи: “Тоа е многу скапо, а мрежата SWIFT која е во широка употреба е многу скапа и стара технологија “Значи, постои огромна можност за финансиско вклучување и екстремни заштеди на трошоците за префрлање на готовина”.

Комитетот на Американскиот Сенат го одобри “Законот за промоција на блокчејн”

На 9-ти јули Комитетот за трговија, наука и транспорт на Сенатот го одобри Законот за промоција на блокчејн. Предлог-законот, кој првпат беше претставен во Претставничкиот дом во октомври 2018-та година, а потоа беше префрлен во Сенатот во февруари 2019-та година, му наложи на Министерството за трговија да воспостави стандардна дефиниција за “блокчејн”. Роб Одел, потпретседател за производи и маркетинг на провајдерот на кредити поддржани од крипто наречен Salt, изјави:

“Со развивање на таксономија или збир на договорени термини и дефиниции за концепти поврзани со блокчејн и крипто, луѓето може да почнат да зборуваат за овие концепти на начин којшто води кон разбирање и усогласување меѓу индустријата и владините лидери. Додека блокчејнот постигнува глобална дефиниција, регулаторните тела ќе бидат принудени да ги признаат, дискутираат и на крајот да разберат кои блокчејни имаат потенцијал да обезбедат и што”.

Предлог-законот доби двопартиска поддршка и во Сенатот и во Домот. Одел за ова изјави:

“Донесувањето на Законот за промоција на блокчејн од Сенатот, создава можност за промовирање на технологијата на федерално ниво и изложување на повеќе владини организации за тоа како може да донесе поголема транспарентност и ефикасност во нивната работа. Она што е особено возбудливо за овој предлог-закон е тоа што добива двопартиска поддршка – сведоштво за фактот дека членовите на двете најголеми политички партии во САД ја признаваат вредноста што блокчејн технологијата може да ја донесе во САД и кон остатокот од светот, без разлика дали е тоа со спречување на даночни измами, елиминирање на бирократијата или намалување на отпадот”.

“Со оглед на тоа што нашите економии стануваат сè повеќе дигитални, повеќе организации се свртуваат кон блокчејн за деловни трансакции и други нови намени. Блокчејн може да биде одличен ресурс за иновации и технологија, но со развојот на технологијата мора да ја намалиме регулаторната неизвесност со тоа што ќе пронајдеме постоење на заедничка дефиниција и како технологијата може да се искористи”.

Работната група за блокчејн ќе биде основана во рамките на Американското Министерство за трговија

Во рок од 90 дена од денот на донесувањето на Законот за промоција на блокчејн, Американскиот секретар за трговија, Вилбур Рос, ќе треба да формира работна група во рамките на Министерството за трговија.

Групата, наречена Блокчејна работна група, делумно ќе се состои од членови кои претставуваат “пресек” на федерални агенции кои би можеле да имаат корист од усвојувањето на дистрибуираната ledger технологија, како и претставници од заинтересираните страни во индустријата, академски институции, непрофитни организации и групи кои ги застапуваат потрошувачите вклучени во активности кои се однесуваат на блокчејн технологијата.

Работната група е задолжена да поднесе извештај до Конгресот во рок од една година од донесувањето на Законот за промоција на блокчејн. Извештајот ќе вклучува и препорака за дефинирање на “блокчејн-технологијата”, како дополнување на препораките за студијата за испитување на опсегот на потенцијални намени за дистрибуираната технологија и предлагање на можни намени за блокчејн технологија кое ќе промовира ефикасност во рамките на Американските федерални агенции.

Leave a comment