САД: Законодавците воведуваат закон со кој ќе се најде заедничка дефиниција за блокчејн технологијата

Американските претставници Дорис Матсуи и Брет Гатри неодамна предложија нацрт-закон наречен “Блокчејн промотивен акт 2018” во Претставничкиот Дом, според соопштението на веб-страницата на Матсуи во понеделникот, 1-ви октомври.

Во соопштението се забележува дека сегашните дефиниции на блокчејн технологијата во различни нацрт-закони се разликуваат. Поради оваа причина, законот предлага Министерството за трговија на САД да создаде работна група формирана од страна на федералните функционери и членови на блокчејн индустријата за да се формира заедничка дефиниција за блокчејн.

Работната група, исто така, ќе ги разгледа препораките за Националната управа за телекомуникации и информации (NTIA) и Федералната комисија за комуникации (FCC), за да го проучи потенцијалното влијание на блокчејн технологијата во политичкиот спектар. Институциите, исто така, ќе ги разгледаат можностите за федерално усвојување на блокчејн технологијата. Матсуи дополнително ја објасни главната цел на законот:

“Блокчејн технологијата би можела да ја трансформира глобалната дигитална економија. Можностите за распоредување на блокчејн технологијата се движат од значително зголемената транспарентност, ефикасност и сигурност во синџирите на снабдување за да се добие повеќе опортунистичко управување со пристапот до спектарот.”

Нацрт-законот на Матсуи и Гатри следи по неколку неодамнешни закони воведени во Конгресот на САД. Во септември, претставникот Том Емер објави дека ќе воведе три закони; “Резолуција за поддршка на дигитални валути и блокчејн технологии”, “Закон за регулаторна сигурност на блокчејн” и “Безбедна средина за даночните обврзници со акт за депонирање на средства”.

Воведувањето на нови блокчејн и крипто закони доаѓа по препораките од законодавците и индустриските експерти за јасност и униформност во крипто законодавството. На 25-ти септември, 45 претставници од големите фирми од Вол Стрит и крипто компании седнаа на “крипто-тркалезна маса” за да дискутираат за ICO и криптовалути.

Ревизорската и консултантска фирма Deloitte на ‘Big Four’ ја наброи регулаторната несигурност како една од петте главни пречки за масовно усвојување на блокчејн.

Другите фактори, наводно, кои го попречуваат усвојувањето, биле операциите кои одземаат многу време, недостаток на стандардизација, високи трошоци и сложеноста на блокчејн апликациите, како и отсуство на соработка помеѓу фирмите кои работат со блокчејн.

Leave a comment