Рускиот систем за финансиски мониторинг бара алатка за следење на крипто-трансакциите

Руската федерална служба за финансиски мониторинг нарача аналитичка алатка за следење на крипто-трансакции, особено оние во Биткоин (BTC), објави BBC News Russia во средата, 29-ти август.

До крајот на 2018-та година, новата апликација ќе биде вклучена во кондензиран систем за следење на организацијата, чија главна наводна цел е да се соочи со измамнички шеми и да се спречи финансирањето на тероризмот. Се очекува алатката да ги обедини фрагментираните информации за измама и да ги поврзе различните случаи.

Победникот на владиниот тендер за развивање на таква програма за мониторинг беше Институтот за информациска сигурност и анализа (SPI) со седиште во Москва. SPI претходно го разви софтверот iRule, кој беше широко користен од страна на Службата за мониторинг, како и од Руските безбедносни сили и осигурителни компании, според BBC.

Според јавните документи, договорот вреди 195,5 милиони рубљи (околу 2,9 милиони долари) и ја опишува технологијата што ќе овозможи следење на корисниците на дигитални wallets. Алатката може да пронајде име на одредена личност, банкарска сметка, кредитна картичка и број на мобилен телефон, како и бројот на електронскиот wallet. Исто така, ќе бидат вклучени и податоци за трансакциите за криптовалути и биткоин.

Руската Федерална служба за финансиски мониторинг веќе долго време презема критички став кон криптовалутите. Во соопштението од 2014-та година, регулаторот изјави дека самата употреба на дигитални пари може да биде основа за трансакцијата да биде незаконска.

Поранешниот советник за интернет на Владимир Путин, Герман Клименко, кој е добро познат по својот hard-line пристап кон блокчејн апликацијата за размена на пораки Telegram во Русија, го објасни за BBC ставот на владата за криптовалутите:

“Поради анонимност и неможност да се најдат извори на трансакции, криптовалутите се користат во сива област. На пример, во Darkweb за купување оружје, дрога или насилни видео клипови. Пратениците во многу земји се загрижени за овој феномен што беше потврдено со анализата што ја спроведовме во име на претседателот [Владимир Путин].”

Во мај, Комитетот за законодавна работа на Руската државна Дума објави дека ќе ја поддржи оваа иницијатива која ќе ги воспостави нормите за дигиталната економија, вклучувајќи ја и интеракцијата на граѓаните со крипто.

Leave a comment