Русија планира да се справи со Aмериканските санкции со биткоин инвестиција, вели економист во Кремљ

Русија подготвува инвестиции во Биткоин за да го замени Американскиот долар како резервна валута во обид да се справи со Американските санкции, според Руски економист со тесни врски со Кремљ.

Владислав Гинко, економист на Руската претседателска академија за национална економија и јавна администрација, институција финансирана од државата, изјави дека владата презема чекори за да го минимизира влијанието на санкциите на САД кои ја погодија Руската рубља со замена на некои од резервите во американски долари со најпопуларната криптовалута во светот.

Американските санкции за Русија во текот на изминатата година дојдоа по труењето на поранешниот Руски воен офицер Сергеј Скрипал. Гинко смета дека одлуката за де-доларизација на Русија е фундаментален потег за “заштита на нејзините национални интереси”, поради можниот прекин на “Американските плаќања за Руски нафта и гас” и тврдат дека инвестициите би можеле да бидат околу 10 милијарди долари).

Се забележува зголемен интерес во Русија за криптовалути, при што претседателот Владимир Путин изрази интерес за дигиталните средства во последниве неколку месеци. Гинко верува дека Биткоин и пошироката индустрија за криптовалути сега сочинуваат 8 проценти од БДП на Русија, а инвестициите за засилување на резервите на земјата со Биткоин би можеле да започнат уште во февруари.

“Руската влада треба да направи чекор за да започне диверзификација на финансиските резерви во Биткоин, бидејќи Русија е принудена од Американските санкции да ги отстрани Американските државни обврзници и да ги врати Американските долари”, изјави Гинко.

“Овие санкции и волјата за усвојување на современи финансиски технологии ја водат Русија кон начин да ги инвестираат своите резерви во Биткоин”.

Мати Гринспен, висок аналитичар на пазарот на платформата за тргување eToro, разбира дека постои “дефинитивен интерес од Руската влада да го стори тоа”.

Биткоин забележа драстичен пад на продажба во 2018-та година, кога неговиот пазарен капитал се намали од околу 230,9 милијарди долари во јануари до 66,6 милијарди долари до крајот на декември.

Наводните Руски планови за инвестирање во дигиталното средство, државата ќе купи скоро шестина од светскиот Биткоин, иако г-дин Гринспен смета дека нарачката би можела да ја зголеми вредноста на цената на оваа криптовалута.

Руската влада нема да може да отвори акаунт на берза за да купи криптовалути, па инвестициските планови би можеле да вклучат поставување на “посредник криптовалута”, која потоа може да се разменува за Биткоин.

Новата криптовалута ќе мора да биде понудена од брокер, како што е Sberbank, банка во државна сопственост, и ќе делува како што е познато како токен за комунални услуги.

“Предлогот за креирање на некаква валута просредник е на масата на министерот за финансии во моментот”, изјави Гринспен.

Во 2017-та година, Путин се состана со Виталик Бутерин, 24-годишниот Руски основач на криптовалутата Еthereum, за да разговара за можностите во секторот и лично се состана со главниот на Ethereum во последниве месеци.

“Знаеме дека Владимир Путин е голем застапник на блокчејн технологијата”, изјави г-дин Гринспен.

“Очигледно дека не му се допаѓаат санкциите што му се ставени на него и тој веќе изјави дека ваквите санкции ќе доведат до де-доларизација. Ова е повеќе или помалку насока кон која се движи Руската влада”.

Leave a comment