Русија нема да ја легализира криптовалутата на Facebook

Претседателот на Комитетот на Руската државна Дума за финансискиот пазар, Анатолиј Аксаков, изјави дека претстојната криптовалута на Facebook, наречена Libra, нема да биде легализирана во Русија, објави локалниот информативен сајт ТАSS на 18-ти јуни.

Аксаков изјави дека Русија нема да ја легализира употребата на Facebook криптовалутата Libra, која компанијата има намера да ја претстави во 2020-та година, бидејќи може да претставува закана за финансискиот систем на земјата. Аксаков, исто така, истакна дека Русија нема планови за усвојување”, кое обезбедува простор за активна употреба на крипто алатки создадени во рамките на отворените платформи, блокчејните.”

Изјавите на Аксаков изгледаат контрадикторни со оние на заменик-министерот за финансии, Алексеј Моисев, кој изјави дека главниот крипто закон на земјата “За дигитални финансиски средства” би можел да биде усвоен во наредните две недели.

Според Аксаков, луѓето ќе можат да ја купат Libra на странски финансиски платформи, додека во Русија тоа ќе биде строго ограничено:

“Теоретски би требало да зборуваме за можноста за организирање на разни видови на берзи, платформи за тргување и продажба на вакви валути. Ние верувам, ќе го ограничиме или забраниме создавањето на такви сајтови. Оние кои сакаат да ги добијат овие алатки со користење на странски закони можат да го направат тоа на свој ризик.”

Регулаторите во другите земји исто така се загрижени за издавањето на дигиталната валута на Facebook. Максин Вотерс, претседателка на Комисијата за финансиски услуги на Претставничкиот дом на САД, побара од Facebook да го запре развојот на својата криптовалута.

“Со оглед на проблематичното минато на компанијата, јас барам од Facebook да се согласи со мораториум за секој потег за развивање на криптовалутата додека Конгресот и регулаторите имаат можност да ги испитаат овие прашања и да преземат соодветна акција”, изјави Вотерс.

Францускиот министер за економија и финансии, Бруно Ле Мар, изјави дека има намера да “побара гаранции” од Facebook во врска со Libra. Ле Мар изјави дека Libra е “атрибут на суверенитетот на државите” и дека “треба да остане во рацете на државите, а не на приватните компании кои одговараат на приватни интереси”.

Facebook ја објави белата книга за Libra, во кој се наведува дека монетата ќе работи на сопствен и скалабилен Libra блокчејн и ќе биде поддржана со резерва на средства, наводно “дизајнирани за да ја дадат суштинската вредност” и да ги ублажат флуктуациите од нестабилноста.

Leave a comment