Русија: Извршниот директор на банкарскиот гигант Sberbank вели дека блокчејн технологијата ќе биде “подготвена” за 3-5 години

Херман Греф, извршен директор на Sberbank  – најголем банкарски конгломерат во Русија – смета дека глобалните влади нема да “отстапат” од централизираните модели за да “дозволат” децентрализираните криптовалути да го земат својот замав во следните 10 години, објави локалната новинска агенција RIA Novosti октомври 18.

Според Греф, владите се уште не се подготвени да се збогуваат со централизираните валути и на тој начин нема да дозволат децентрализираните дигитални монети да добијат масовно усвојување:

“[Иднината] на криптовалутите нема да биде јасна доколку државата не се откаже од нејзината централна улога, нема да дозволи [децентрализирани] криптовалути. Иако ова може да биде соодветен модел – по мое мислење, јас сум за дистрибуиран модел, вклучително и во понудата на пари. Но, се чини дека тоа не е пишано во картите за следните – добро, ајде да бидеме оптимисти – следните десет години.”

Во исто време, Греф остана сигурен за иднината на основната технологија на крипто, блокчејн, велејќи дека технологијата ќе биде “подготвена” за усвојување за пократок временски период, 3-5 години:

” Блокчејн технологијата не е подготвена во моментов. Кога ќе биде подготвена? Според мое мислење, за 3-5 години […] [Блокчејнскиот] потенцијал е огромен. Филозофијата отелотворена во неа драстично може да ги промени пристапите во многу области. Подобрувањето на оваа технологија може да биде од огромна вредност и за бизнисот и за општеството”.

Извршниот директор на Sberbank, исто така, ги охрабри владите да бараат средишна основа помеѓу ублажување на измамните активности и “убивањето” на криптовалутите. Забраната за крипто може да направи штета за многу компании кои развиваат дистрибуирани ledger технологии (DLT), како што е блокчејнот, заклучи тој.

Греф го изрази ова мислење додека учествуваше во финансискиот форум за иновации Finnopolis, кој се одржа во јужниот Руски град Сочи. На форумот присуствуваше и шефот на централната банка на Русија, Елвира Набиулина, која, за разлика од Греф, изрази јасен скептицизам кон криптовалутите, споредувајќи го интересот за нив со “треска” која конечно се намали.

Извршниот директор на Sberbank делумно го споделил гледиштето на Набиулина  дека крипто “возбудата” е завршена.

Општо земено, коментарите на Греф оваа недела беа во согласност со неговите претходно искажани ставови за крипто и блокчејн.

Sberbank како институција, исто така, постојано промовираше технологии базирани на блокчејн и генерално покажа интерес за криптовалутите. Во јуни, Sberbank и друга голема Руска банка, Alfa-Bank, започнаа со тестирање на опции за крипто инвестирање за инвеститорите на мало во рамките на “регулаторен sandbox” на централната банка.

Во почетокот на октомври Sberbank потпиша договор за партнерство со државниот енергетски гигант Rosseti за да се консултира со корпорацијата за имплементација на блокчејн.

 

Leave a comment