Русинот обвинет за хакирање на јавни сервери за да фарма биткоин се соочува со пет години затвор

21-годишниот Русин од Сибирскиот град Курган се соочува со кривични пријави за нелегално фармање биткоини (BTC) преку државни сервери, објави локалната новинска агенција Ura.Ru во вторникот, 16-ти октомври, цитирајќи ја регионалната канцеларија на Рускиот Федерален безбедносен сервис (FSB).

Истрагата покажа дека човекот хакнал сервери за јавна администрација во три Руски региони. Хакерскиот напад бил откриен кога Одделот за внатрешна безбедност во градот Јарослав забележал обид на натрапникот да ја пробие нивната опрема.

Наводниот хакер потоа бил обвинет за намерно користење на софтвер кој “неутрализира” мрежна одбрана на компјутерот “од личен интерес”. Според ова тој може да се соочи со пет години затвор ако биде прогласен за виновен.

Во поглед на случаите на недозволени фармања, крадење или незаконски добивање на електрична енергија што потоа се користи за фармање, често е кривичното дело казнувано со затворски казни, наместо самото фармање. На пример, во Јужна Кореја во април, полицијата уапси фармачи кои намерно изнајмиле фабрики и фарми за да добијат поефтина електрична енергија.

Понатаму, во друг случај во Американската држава Њујорк, овој месец, локалните власти побараа од фармачите да престанат со работа откако жителите на еден град поднесоа официјална жалба до полицијата за прекумерното користење на евтина електрина енергија од локалните фармачи.

Неодамна, овој месец, еден Кинез наводно, беше осуден на затворска казна од 3,5 години за кражба на електрична енергија од железничка станица за да го напојува својот биткоин фармачки објект. Покрај казната затвор, тој, исто така, беше казнет со 100.000 јуани (околу 14.500 долари).

Leave a comment