Расте усвојувањето на криптовалутите во Словенија и Хрватска

Бројот на продавници што прифаќаат криптовалути се зголемува во Словенија и во Хрватска. Почнувајќи со трговците во еден од најголемите трговски и забавни комплекси во Европа, Elipay сега се интегрираше со 300 продавници во Словенија и почна да се проширува во Хрватска по одобрување од централната банка на земјата.

Директорот на Eligma, Дејан Рољиќ, изјави за медиумите во петокот:

Досега во Elipay достигнавме уште една цел – 300 локации … Околу една третина од нив се наоѓаат во Bitcoin City.

Еligma го опишува Bitcoin City како “резултат на вградување на една од најголемите и најважните трговски, шопинг и логистички области во Централна Европа, Bitcoin City”, со криптовалути и други иновации. Во Bitcoin City има над 500 продавници.

На национално ниво, “бројот на локациите на Elipay постојано се зголемува”, забележа Рољиќ. “Elipay сега ги опфаќа повеќето услуги и категории на производи: храна и пијалаци, мода, електроника, спорт и рекреација, забава, дом и градина, играчки и деца, миленичиња, автомобили и мотори, патување, возрасни, онлајн продавници и друго. “Најновиот додаток, објавен на 5-ти април, беше за Intaxi кој им овозможува на такси возилата во и околу главниот град да бидат платени со криптовалути.

Рољиќ понатаму изјави:

Покрај користењето на крипто за купување со Elipay системот, Банката на Словенија, исто така, одобри вредноста на еврото да се додаде во Elipay преку кредитни / дебитни картички и SEPA.

Проширување кон Хрватска

Eligma работи на својата глобална експанзија, почнувајќи од Хрватска. “Хрватската национална банка потврди дека Elipay легално може да работи во Хрватска”, објави компанијата на Twitter на 1-ви април.

Рољиќ објасни дека откако централната банка “ја потврди законитоста на Elipay во Хрватска, започна локализацијата на системот”, нагласувајќи дека “всушност ќе биде завршена во текот на следната недела”. Тој исто така, откри дека неговата компанија е “веќе во контакт со провајдерите на ERP [Enterprise Resource Planning software], како и индивидуални трговци и даватели на услуги, така што првите интеграции може да се очекуваат уште следниот месец”, додавајќи:

Првично ќе го тестираме и прилагодиме моделот на проширување. Во таа фаза, нашата цел е да ги внесеме првите 20 продавници … Ако тестирањето е успешно и се донесе одлука целосно да се прошири низ цела Хрватска, тогаш очекуваме дека до 200 локации може да го интегрираат Elipay до крајот на годината.

Billy, главен снабдувач на ERP и потенцијален платежен систем (PPS) во Хрватска, е во процес на интегрирање на Elipay во својот систем. Откако ќе заврши, системот ќе се “тестира и повторно ќе се оценува. Ова ќе биде проследено со преглед на техничката документација со цел да се спречат какви било потенцијални проблеми со идните надградби”, изјави извршниот директор. Еligma исто така преговара со друг ERP провајдер во земјата.

Додека компанијата спроведува пазарни истражувања за да утврди кон кои земји ќе се проширува следно, Рољиќ потврди дека понатамошното проширување “ќе биде иницирано само откако proof of concept на хрватскиот модел (MVP) ќе биде доведено до успешен заклучок”.

Leave a comment