Различностите меѓу сопствениците на крипто се зголемуваат, 1 од 5 се жени

Виена, 31-ви јули 2019-та година – Bitpanda се здружи со GlobalWebIndex за изготвување на најобемно истражување на европските сопственици на крипто низ 17 европски земји. Целта на извештајот беше да се истражи широк спектар на точки за да се наслика една глобална слика за европските крипто инвеститори. Целта беше да се обезбеди увид во ставовите и однесувањето што ги издвојува од просечниот инвеститор.

Клучните наоди од извештајот за истражување вклучуваат:

  • Имателите на криптовалути имаат тенденција да бидат млади, високообразовани, мажи со висок приход кои работат во европски финансиски центри во IT, инженерство или финансии.
  • Овој стереотип е предизвикан од зголемувањето на различностите. 1 од 5 носители на криптовалути се жени, а 40% се на возраст над 35 години.
  • Европските сопственици на криптовалути имаат техничко знаење, поголем расположлив приход и имаат тенденција кон преземање ризик.
  • Тие се по потрага по нешто ново и имаат силно чувство за економско издигнување.

„Сакавме да ги демистифицираме луѓето што ја обликуваат крипто индустријата. Се надевам дека овој извештај ќе им помогне на сите подобро да разберат кои се овие луѓе, какви се нивните ставови, како и нивниот начин на живот, финансиите и нивните инвестиции.“, Вели Ерик Демут, извршен директор на BitPanda.

Во извештајот се потврдува дека сопствениците на криптовалути се со поголема веројатност да бидат преземачи на ризик, да ги вреднуваат најновите технолошки производи и се обидуваат да ја заштитат нивната приватност. Но, додека повеќето сопственици на криптовалути се мажи, еден на секои пет сопственици на криптовалути е жена, предизвикувајќи други истражувања кои покажуваат дека повеќе од 90% од сопствениците се машки.

Џејсон Мандер, главен директор за истражување на GlobalWebIndex, коментираше: „Кога станува збор за ставовите, има многу малку разлики меѓу мажите и жените. Малите разлики се бледи кога ќе ги споредиме крипто сопствениците со пошироката јавност“.

За Bitpanda

Bitpanda е fintech со седиште во Виена, Австрија основана во 2014-та година од Ерик Демут, Пол Кланшек и Кристијан Трамер. Компанијата е цврст верник во иновативната моќ на криптовалутите, дигитализираните средства и блокчејн технологијата. Мисијата на Bitpanda е да ги урне бариерите при инвестирање и да донесе традиционални финансиски производи во 21-ви век. Денес, Bitpanda брои повеќе од 1 милион корисници и 120 членови на тимот. Со лиценца за давател на услуги за PSD2 плаќање, најнапредно безбедносно и рационално искуство со корисниците, Bitpanda прерасна во популарна платформа за тргување. Корисниците моментално можат да тргуваат со Биткоин, Eтереум, злато и над 20 други дигитални средства.

Leave a comment