Професор на MИТ: блокчејнот може да дозволи повеќе инклузивна безгранична економија

Блокчејн може да дозволи создавање на економија без граници, професорот од MИТ, Силвио Микали, тврди во интервјуто за Daybreak Asia на Bloomberg направено на 21-ви јануари.

Говорејќи на настанот, Микали ги истакна трите главни својства на блокчејните системи кои мора да функционираат истовремено за да овозможат поширока и безгранична економија – безбедност, децентрализација и приспособливост. Според професорот по инженерство на МИТ, до неодамна, само две од овие три основни својства можеле да се постигнат истовремено во секое време.

На прашањето за скалабилноста, Микали истакна дека децентрализираниот систем навистина има потреба од супериорна технологија за да обезбеди исто ниво на учество и доверба што ја уживаат централизираните системи.

Кога беше запрашан за сајбер безбедносните хакерски напади на блокчејните системи, Микали изјави дека централизираните системи се далеку по подложни на обиди за хакирање, што укажува на честото нарушување на безбедноста и приватноста што постојано се случува меѓу централизирана институција од разни видови.

Професорот изрази оптимизам во врска со безбедноста на блокчејн, забележувајќи го нивото на безбедност вградено во концептот на систем со помала доверба:

“Само вистински децентрализиран систем, каде што моќта навистина е толку распространета, што ќе биде практично невозможно да се нападнат сите и кога не треба да му верувате на овој или оној посебен јазол, ќе ја внесе всушност сигурноста од која навистина имаме потреба и ја заслужуваме.”

Неодамна, група на големи универзитети во САД, вклучувајќи ги и МИТ, Универзитетот Стенфорд и Универзитетот во Калифорнија, Беркли, го објавија лансирањето на Unit-e, проект за криптовалути, кој се смета за “глобално скалабилна мрежа за децентрализирана исплата”.

Претходно во јануари, MIT Technology Review издаде статија тврдејќи дека 2019-та година ќе стане годината кога блокчејната технологија конечно ќе се нормализира.

Leave a comment