Производителот на Биткоин банкомати се префрлува во Швајцарија поради проблеми со регулативите

Производителот на Биткоин банкомати, Lamassu се преселија во Швајцарија поради регулаторни потешкотии во други земји, според блог објавата на 1-ви јануари.

Lamassu – сега наречен Lamassu Industries AG – се преселил во Швајцарскиот кантон во Луцерн, бидејќи фирмата сака “да биде на место каде што правилата се добро дефинирани и регулаторите се про-иновациски”.

KLamassu откри во веста дека нивните апликации за отворање сметка биле одбиени од 15 банки, бидејќи произведува терминали за Биткоин, додека не учествува во тргување или складирање на дигитални валути. Покрај тоа, компанијата беше наводно одбиена од страна на процесор за исплата Stripe, бидејќи нивната веб-страница го содржи зборот Биткоин.

Швајцарија е позната по својот крипто-пријателски пристап и блокчејн развојниот центар “Крипто долина” во градот Цуг. Во декември, Цуг ја рангираше најбрзорастечката технолошка заедница во Европа. Цуг се искачи на врвот во споредба со годишниот раст на учесниците на технолошки “средби” за европски град, со зголемување од 177 отсто во споредба со минатата година.

Неколку големи компании во крипто просторот се преселија во повеќе пријателски јурисдикции како средство за регулаторна арбитража. Во мај, претходно најголемата крипто берза во Полска, BitBay, одлучи да ги прекине своите активности во земјата, бидејќи банките повеќе нема да соработуваат со компанијата. Берзата објави дека наместо тоа, ќе биде спроведена од страна на нов снабдувач во Република Малта, каде што локалните закони се повеќе крипто-пријателски.

Подоцна во јуни, најголемата крипто-берза во светот, Binance, постави банкарска сметка во Малта, велејќи дека новата банкарска сметка е “многу значаен” развој, бидејќи берзата првпат покажа дека го преселува своето седиште на островот. Потегот беше, наводно, земен во пресрет на веста дека Јапонските регулатори издадоа предупредување кон берзата.

Покрај Швајцарија и Малта, и други земји – како што се Бермуда, Естонија и Лихтенштајн – исто така активно прилагодуваат и креираат законодавство за добредојде на блокчејн и крипто проекти. Во јули, Бермуда предложи планови за измена на Законот за банкарство со цел да се воспостави нова класа на банки кои нудат услуги на локалните организации за fintech и блокчејн.

Leave a comment