Претседателот на Светска банка: Дистрибуираната ledger технологија има “огромен потенцијал”

Претседателот на Светска банка, Џим Јонг Ким изјави дека дистрибуираната ledger технологија (DLT) има “огромен потенцијал” и дека банката треба да води чекор со иновативните технологии. Ким говореше на Меѓународниот монетарен фонд (IMF) и на годинешниот состанок на Светските банки во Бали, Индонезија, 11-ти октомври.

Ким се осврна на важноста на борбата против сиромаштијата и зајакнување на просперитетот, истакнувајќи дека “има иновации во технолошкиот свет кои можат да ни помогнат да ги прескокнеме генерациите на лоша практика, генерации на кои ќе им биде потребно долго време да ја намалат корупцијата”. Ким изјави:

“Разговаравме за криптовалутите, но сметаме дека дистрибуираната ledger има огромен потенцијал и ја издадовме првата блокчејна врска во август, каде што ја создадовме, делевме, пренесовме и ја менаџиравме целата врска преку блокчејн технологија”.

Ким понатаму истакна дека распоредувањето на блокчејн помогна на групата да ги намали документите и трошоците, додавајќи дека тоа е “нешто што може да биде крајно корисно” во иднина. Тој, сепак, призна дека банката не е во чекор со сите најнови случувања, особено на начин што ќе им помогне на своите клиенти да ги искористат предностите на “големите нешта што произлегуваат”.

Според Ким, целта на Светската банка е да се развие универзален пристап до финансиски услуги до 2020-та година, што, според него, нема да се случи без подлабоко ангажирање со технологискиот свет.

Како што претходно беше објавено, Светската банка и Комонвелт банката на Австралија (CBA) издадоа јавна обврзница исклучиво на блокчејн. Договорот вреден 73,16 милиони долари вклучува двегодишни обврзници кои, наводно, се утврдиле на 28-ми август и биле проценети дека ќе вратат 2,251 проценти.

По позитивните резултати од блокчејн платформата, Арума Отех, благајник на Светската банка, изјави дека банката “ќе продолжи да бара начини да ги искористи новите технологии за да ги направи капиталните пазари посигурни и поефикасни”.

Имено, претседателот на Светската банка претходно изрази критики кон дигиталните валути. Говорејќи со CNBC во октомври минатата година, Ким ги сподели своите наводни ставови за блокчејн технологијата, истовремено истакнувајќи ги ризиците од  блокчејн дериватите како Биткоин. Тој тогаш изјави:

“Блокчејн технологијата е нешто за што сите се возбудени, но мораме да запамтиме дека Биткоин е еден од ретките случаи [за употреба на блокчејн во валута]. И во неколку други наврати кога се користел блокчејн, тие во основа беа Ponzi schemes, па затоа е многу важно дека ако продолжиме со тоа, да бидеме сигурни дека нема да биде искористена за експлоатација.”

Leave a comment