Претседателот на Државната Дума: Рускиот stablecoin ќе биде еквивалент на fiat рубљата во “Дигиталниот простор”

Претседателот на Рускиот Комитет на Државната Дума за финансиски пазари соопшти дека државната stablecoin ќе биде целосно еквивалентна на Руската рубља во дигиталниот простор, објави Руската новинска агенција RIA Novosti на 7-ми ноември.

Претседателот Анатолиј Аксаков изјави дека “крипто-рубљата”, која може да се појави по усвојувањето на законите што ја регулираат крипто индустријата во Русија, ќе биде “иста рубља, само во шифрирана форма”. Претседателот на Државната Дума објасни дека ќе биде можно да се промени Рускиот stablecoin за својот еквивалент во fiat пари:

“На пример, ќе донесете 100 илјади рубљи во банка и ќе добиете 100 илјади крипто рубљи, 1:1 за девизни пари. Ги користите овие средства за да купите добра фиксирани во блокчејнот”.

Аксаков, исто така, истакна дека крипто-рубљата – “рубљата во блокчејн” – ќе ја замени fiat рубља “веднаш штом блокчејнот почнува да зазема значајно место во нашата економија”. Претседавачот истакна дека овој процес мора да биде регулиран од страна на Руската централна банка.

Минатата недела Аксаков веќе тврдеше на прес-конференција дека владата размислува за започнување на криптовалута поддржана од државата, поврзана со Руската рубља, објави Cointelegraph на 2-ри ноември.

Сепак, претходно оваа есен, специјалниот претставник за дигитален и технолошки развој на Рускиот претседател, Дмитриј Песков, изјави дека циркулацијата и издавањето на криптовалути “се контрадикторни со основните функции на владата”, беше објавено на 10-ти септември.

Во меѓувреме, заменик-директорот на Одделот за развој на финансискиот пазар за централната банка на Русија откри дека банката спроведе експериментална ICO која “технички […] беше успешна”, објавија медиумите на 11-ти септември.

Leave a comment