Претседателот на банката за федерални резерви: криптовалутите се “одлични” за перење пари

Џером Пауел, претседател на американската банка за федерални резерви, имаше да каже некои груби зборови за криптовалутите за време на говорот пред Конгресот на САД.

Во изјавата за Комитетот за финансиски услуги во земјата, шефот на американската централна банка во средата изјави дека криптовалутите немаат “суштинска вредност” и дека претставуваат сериозен ризик за инвеститорите, како што објави CNBC. Дел од причините за неговата загриженост навидум произлегуваат од очигледниот crypto bubble – тој изјави дека “само релативно несофистицираните инвеститори гледаат дека им се покачува цената и си помислуваат “ова е одлично, ќе го купам”. Всушност, нема никакво ветување за тоа.”

Тој додаде:

“Тоа не е вистинска валута. Ние не гледаме во ова како нешто што треба да го правиме … Во главно сум загриженост. Ако размислите за тоа што прават валутите, тие во основа треба да бидат средство за плаќање и артикли од вредност  и криптовалутите не се користат многу во плаќањето … и во однос на артикли на вредност, ако се погледне на нестабилноста тоа едноставно не постои.”

“Тие се голем предизвик бидејќи криптовалутите се одлични ако се обидувате да сокриете или да перете пари, ние мора да бидеме свесни за тоа”, рече тој.

Според тоа, иако “постојат прашања за заштита на инвеститорите и потрошувачите”, изјави Пауел, криптовалентниот пазар не е доволно голем за да ја загрози финансиската стабилност и затоа Банката на федерални резерви не бара да го регулира тоа, според Bloomberg.

Изјавата на Пауел доаѓа неколку часа пред Комитетот за финансиски услуги да биде домаќин на уште едно сослушување директно фокусирано на криптовалутите. Сослушувањето на комисијата ќе го засили прашањето дали криптовалутите се новата форма на пари.

Во Меморандумот кој беше објавен по расправата беше нагласено дека членовите ќе го испитаат “степенот до кој владата на САД треба да ги земе предвид криптовалутите како пари и потенцијалната домашна и глобална употреба на криптовалути”.

 

Leave a comment