Преглед на крипто регулациите во 2019-та година – какво е глобалното сценарио?

Бидејќи глобалната инвеститорска заедница започнува да станува се повеќе свесна за тоа што крипто има да понуди, се чини дека оваа растечка класа на средства станува се повеќе прифатена. Ова најверојатно најдобро го потенцира фактот дека откако доживеавме bearish услови во текот на 2018-та година (со тоа што Биткоин дури и во еден момент се симна до границата од 3000 американски долари), пазарот на дигитални валути како целина беше во можност брзо да го врати својот поранешен моментум и да направи импресивен кам-бек.

Од 2016-та година, голем број на земји имаат целосно забрането дигитални валути (како што се Кина, Пакистан и Египет) или поставиле разни правни наметнувања на класата на средства (со тоа им го отежнаа на луѓето да ги прават своите дневни парични трансакции користејќи ги овие валути) .

Други држави ширум светот имаат отворен ум кон крипто и во моментов бараат да го изменат начинот на кој тие го регулираат Биткоин и неговите современици со цел да ја негуваат индустријата, додека минимизираат проблеми поврзани со затајување данок и перење пари.

Понатаму, членовите на Г-7 (т.е. Франција, Јапонија, Канада, Италија, Германија, Велика Британија и Соединетите држави), заедно со Австралија и Сингапур, наводно, се во процес на создавање нов крипто-систем што може да помогне во собирањето и споделувањето лични податоци поврзани со лица кои редовно користат криптовалути.

Овој нов систем, ќе ги постави своите дигитални основи до крајот на 2020-та година и ќе биде во функција и неколку години после тоа. Според неодамнешната изјава објавена од Г-7, откако ќе се распореди споменатата платформа, ќе биде управувана исклучиво од фирми кои работат во приватниот сектор.

Прописи за криптовалутите низ целиот свет

Еве ги правните рамки што се користат од различни земји кои или го негуваат или спречуваат користењето на оваа постојано развивачка класа на средства. Подолу е прикажана картата во која се прикажани земјите што имаат официјален став кон крипто.

Земји што заземале неутрален став:

САД

САД е несомнено еден од глобалните лидери кога станува збор за усвојување и употреба на крипто. Како што стојат работите, инвеститорите имаат можност да купуваат не само Биткоин, но над 45 други дигитални средства низ целата земја. Мрежата на САД против спроведување на финансиски криминал или FinCEN ги класифицираше крипто берзите како „предаватели на пари“ и затоа се обврзани со одредени закони. Во слична смисла, IRS исто така ги класифицираше крипто-средствата како имот со вредност – и со тоа се оданочени добра.

 • Законите околу крипто се разликуваат од држава во држава, па дури и регулаторите на национално ниво имаат различни мислења кога станува збор за тоа како треба да се третираат криптовалутите. На пример, додека Комисијата за хартии од вредност (SEC) смета дека дигиталните средства се хартии од вредност, Комисијата за тргување со фјучерси (CFTC) ги класифицира како артикли (со тоа им овозможува на корисниците јавно да тргуваат со крипто деривати).

Канада

Друга земја која е дом на голем број воспоставени крипто-стартапи и деловни потфати е Канада. Оваа веле сила може да се пофали со два различни града за кои се смета дека се Биткоин центри (т.е. Ванкувер и Торонто) и ги користи нејзините тековни закони за спречување перење пари (АМL) и за борба против тероризмот за управување со оваа релативно млада класа на средства.

 • Правниот систем на земјата бара од фирми кои се занимаваат со дигитални валути да се регистрираат во Центарот за анализи на финансиски трансакции и извештаи на Канада (FINTRAC).
 • На локалните банки не им е дозволено да отвораат или одржуваат сметки за клиенти кои работат со дигитални валути (т.е. ако не се регистрирани во FINTRAC).
 • Финансискиот регулатор на Квебек – The Autorité des Marchés Financiers – управува со голем број локални банкомати и берзи во согласност со Законот за деловни услуги, за кој е потребно пренесувачите на пари да го проверат идентитетот на нивните клиенти и да водат евиденција за активностите на истите.

Велика Британија

Велика Британија се смета за глобален лидер кога станува збор за усвојување на крипто и иновации. И додека дигиталните валути не се забранети во целиот регион, тие сè уште не се сметаат за легални тендери. Исто така, фактот што вреди да се спомене е дека не се применува данок на додадена вредност, или ДДВ, за набавка на разни криптовалути преку Велика Британија, напротив, доплата се применува за стоки или услуги што се стекнуваат во замена за Биткоин или други слични крипто-средства.

 • Било која добивка или загуба направена од инвеститорите во однос на нивната крипто-сопственост, подлежи на данок на имот.
 • Саморегулаторно трговско здружение по име CryptoUK се обидува да ги подобри постојните индустриски стандарди на Велика Британија (околу Биткоин) со спроведување на кодекс на однесување што вклучува голем број на одредби поврзани со индивидуалната приватност, безбедноста на податоците и АМL.

Австралија

Резервната банка на Австралија се чини дека има отворен ум кон крипто-индустријата – при што регулаторното тело наведува дека не ги спречува луѓето да користат дигитални валути. Ако тоа не беше доволно, уште во 2017-та година, Австралиската влада изјави дека Биткоин ќе се третира како редовни пари и повеќе нема да биде предмет на двојно оданочување.

Франција

Додека регулаторниот статус на крипто сè уште е доста нејасен во регионот, Франција неодамна донесе предлог-закон со кој ќе се воведе нова правна рамка воспоставена за регулирање на работењето со криптовалути – како ICOs – низ целата нација.

Германија

Германскиот сојузен орган за финансиски надзор (BaFin) ги класифицира криптовалутите како „пресметковни единици“ што може да се користат за наплата. Сепак, поединци / фирми кои се занимаваат со купување на токени (за комерцијални цели) треба однапред да добијат овластување од регулаторното тело. И на крај, BaFin пропишува случај-до-случај проценка за фирмите кои сакаат да спроведат ICO – со тоа укажувајќи дека има отворен ум кон ваквите нови методи за собирање на средства.

Силен став да се забранат криптовалути:

Кина

На почетокот на минатата година, Кина издаде забрана за какви било крипто активности што се одвиваат во рамките на нејзините граници. Покрај тоа, постои и забрана за пристап, поставена на сите локални / меѓународни крипто платформи од страна на владата. Според Жу Ксијаочуан, поранешен гувернер на Народната банка на Кина, на на локалните финансиски институции им било укажано од страна на регулаторите дека дигиталните валути не треба да се препознаваат како алатки за плаќања во малопродажба.

Индија

Се чини дека јужноазиската земја прифати прилично непријателски став кон крипто-индустријата во целина – особено во текот на минатата година и пол година. На пример, централниот банкарски орган на Индија, Резервната банка на Индија, издаде упатство во 2018-та година со кое ги советува сите приватни банки да се воздржат од обработка на какви било трансакции поврзани со крипто.

Крипто-френдли нации

Швајцарија

Швајцарската влада од самиот почеток остана отворена за идејата околу крипто / блокчејн. На пример, локалниот режим обезбедува голем финансиски поттик (како што се ниски даночни стапки, даночни ослободувања) на крипто стартапи што сакаат да започнат со свои активности.

 • Регулаторот за финансии на Швајцарија ги класифицира дигиталните валути како средства што треба да се декларираат на листата на годишни приноси и се предмет на постојната шема за данок на богатство на земјата.
 • Според извештајот објавен минатата година, Швајцарската „Крипто долина“ (т.е. кантонот Зуг) располага со купче на бизниси поврзани со крипто / блокчејн, за кои се проценува дека вредат 44 милијарди долари.

Малта

Малата островска нација нема никакви предефинирани закони со кои директно се справува со Биткоин и другите дигитални средства. Сепак, неколку години наназад, премиерот на земјата, Joзеф Мускат, донесе ефективна економска стратегија, дизајнирана да помогне да привлече повеќе светски инвестиции во Малта.

Покрај тоа, заради опуштените даночни закони на Малта, голем број на крипто-фирми со големи имиња (вклучувајќи го и Binance) воспоставија свои претставништа во земјата (првенствено за да ги заобиколат некои од правните проблеми со кои крипто-бизнисите се среќаваат низ повеќето најголеми нации во Европа).

Луксембург

Оваа мала европска земја има една од најголемите платформи за размена на криптовалути – Bitstamp – во рамките на нејзините граници. Во однос на дефинирањето на криптовалутите, локалната самоуправа ги смета за „нематеријални средства“ кои не подлежат на данок на добивка сè додека не се разменат за девизи. Покрај тоа, сите трансакции поврзани со крипто се ослободени од ДДВ во Луксембург.

Сингапур

Азиската велесила е позната по бизнис-поволната и со ниски даноци регулаторна рамка. Во последно време, владата на Сингапур потпиша голем број закони што се дизајнирани да им овозможат на деловните крипто-компании да цветаат во регионот.

 • Минатата година, централната банка на Сингапур ја финализираше новата регулаторна рамка на земјата за платежни услуги, која сега вклучува криптовалути.
 • Дигиталната инфраструктура во Сингапур е исполнета со голем број крипто и fintech фирми кои можат да помогнат при привлекување инвеститори.

Белорусија

По декрет донесен од страна на Александар Лукашенко – претседател на Република Белорусија – локалните жители имаат право да купуваат / продаваат крипто средства, како и да создаваат свои дигитални валути. Не само тоа, декретот исто така им дозволува на крипто ентузијастите да се занимаваат со активности како што се:

 • Фармање на разни altcoins.
 • Трговија крипто-средства во замена за белоруски рубљи, странски валути или дури други форми на електронски пари.

Покрај сето ова, владата ги ослободи сопствениците на крипто средства од плаќање данок до 1-ви јануари 2023-та година.

Некои земји се чекор напред пред другите

Додека некои земји сè уште се борат да осмислат економски рамки што вклучуваат дигитални средства, исто така има и такви нации што веќе користат системи што бараат даватели на крипто услуги да бидат лиценцирани од соодветните локални регулаторни тела.

Јапонија

Во Јапонија, сите платформи за тргување со криптовалути треба да бидат регистрирани во Агенцијата за финансиски услуги. Деветнаесет бизниси веќе ги добија потребните лиценци потребни за да започнат со нивно работење, додека најмалку 110 други фирми изразија интерес да се регистрираат за истото.

Јужна Кореа

Оваа земја од Источна Азија е уште еден пример, со тоа што Финансиката разузнавачка единица (FIU) неодамна ги откри своите планови за регулирање на локалните крипто берзи со тоа што ќе ги донесе под унифицирана административна рамка. Исто така, Јужна Кореја ја администрира својата крипто индустрија со употреба на „real-name system”, што значи дека секој корисник на крипто што сака да повлече или да депонира корејски вон, мора да има во сопственост сметка заверена на вистинско име во банката што ја обезбедува оваа услуга на размена. Како што стојат работите, само Bithumb, Upbit, Coinone и Korbit ги обезбедуваат гореспоменатите услуги за своите корисници.

Leave a comment