Потврдено: TRON ја купува големата P2P операторска платформа BitTorrent

Гласините околу купувањето на BitTorrent Inc., операторот на популарниот uTorrent торент клиент, од страна на TRON, ги потврди основачот на TRON, Џастин Сан, во писмо до заедницата објавено на 24-ти јули.

Протоколот BitTorrent беше лансиран во 2001-ва година и се потпира на дистрибуирано “seeding” од страна на корисниците кои испраќаат содржини кои можат да се споделуваат. Во своето писмо, Сан го фали софтверот како “генеза на децентрализациското движење”, наследен протокол од блокчејн револуцијата, истакнувајќи:

“Bittorrent е […] првиот децентрализиран интернет протокол со глобална апликација од големи размери [кој] дури и денес […] го задржува својот статус како најголем децентрализиран протокол во светот, откако пренесува 40% од секојдневниот интернет сообраќај.”

Според Сан, BitTorrent и TRON ќе бидат целосно интегрирани, со тоа што тимовите на TRON и BitTorrent ќе се спојат во еден. Ова писмо ја нагласува нивната заедничка визија, која веќе беше посочена од постојаното споменување на торенти и експлицитното споменување на BitTorrent во белата хартија на TRON.

Гласините за аквизицијата циркулираа од крајот на мај, со вклучување на тужбата на Сан против компанијата за наводно кршење на клаузулата за ексклузивитет во почетокот на преговорите. Тужбата на крајот беше отфрлена, а непотврдените детали околу финализирањето на договорот се појавија во јуни.

Според прес-време, TRON (TRX) е рангирана на единаесетто место по големина децентрализирана платформа за криптовалути на глобално ниво, тргувајќи со околу 0,04 долари со вкупна пазарна капитализација од преку 2,3 милијарди долари, според CoinMarketCap.

Leave a comment