Поранешниот Естонски премиер стана советник за блокчејн стартапи

Поранешниот Естонски премиер потпиша како советник за блокчејн стартапи и сака да ги охрабри луѓето да вежбаат повеќе.

Тави Ривас, кој ја предводеше Естонската влада како премиер од 2014-та до 2016-та година, а во моментов е член на парламентот на земјата, се приклучи на стартапот Lympo како претседател на својот надзорен одбор. Lympo има за цел да ги поттикне вежбите и активните животни стилови преку својот токен LYM, објави компанијата во соопштението за печатот.

Ривас го потврди овој потег на Twitter, велејќи дека тој е “возбуден да им помогне на еден од најветувачките балтички стартапи да расте и да ја следи мисијата на мотивирање на луѓето да вежбаат повеќе и подобро”.

Lympo вели дека ги следи и агрегира здравствените и медицинските информации на корисниците, издавајќи токени како награда за поединците кои вршат разни физички активности. Овие активности можат да бидат објавени или потенцијално спонзорирани од компании кои работат со Lympo, според својата бела книга.

За возврат, компаниите можат да добијат делови или целосен збир на податоците од учесниците, иако белата книга нагласува дека корисниците ја задржуваат сопственоста над нивните податоци, а одредени форми за споделувањето би биле ограничени во согласност со регулативата за заштита на општите податоци на ЕУ.

Додека Lympo првично го изгради својот LYM токен на ethereum протоколот, стартапот има намера да го премести својот екосистем на токени во друг блокчејн – најверојатно NEO, изјави извршниот директор на Ada Jonuse на FAQ  објавени минатиот месец.

Leave a comment