Поранешната премиерка на Украина предлага да се справи со корупцијата користејќи блокчејн

Поранешната премиерка на Украина, Јулија Тимошенко, која во моментов води претседателска кампања за изборите во 2019-та година, сака да се справи со корупцијата користејќи блокчејн, според неодамнешната нејзина објава на Facebook на 9-ти декември.

Тимошенко ја посвети нејзината објава кон Меѓународниот ден за борба против корупцијата, наведувајќи дека модерната Украина е вкоренета во “целосна корупција”. Таа понатаму објаснува дека нејзината партија, цело-Украинската унија “Татковина”, се обидува да се бори против тоа.

Поранешната премиерка ја спомена блокчејн технологијата како ефективна алатка за јавната администрација. Според Тимошенко, со цел да се спречи корупцијата, државните регистри треба да се складираат на блокчејн.

Меѓу другите мерки, таа исто така, побара да ги заштити судовите во земјата од влијанието на политичарите, да ги тужи службените лица кои примаат мито и кои ги кршат монополите. Тимошенко претходно ја нарече блокчејн идеалната технологија за борба против корупцијата кога таа говореше на форумот во Киев минатиот јуни. Таа објасни:

“Блокчејн е совршена анти-корупциска технологија, што е докажано со меѓународна практика. Со цел целосно да ја елиминираме корупцијата во јавните регистри и да ги заштитиме личните податоци на секој граѓанин, мораме да ги префрлиме сите административни системи на блокчејн.”

Тимошенко беше премиерка на Украина за прв пат во 2005-та година, а потоа повторно од крајот на 2007-ма година до почетокот на 2010-та година. Во јуни 2018-та година, таа ја објави својата кандидатура за претседател на Украина на изборите во 2019-та година.

Украинската изборна комисија одржа децентрализирано тест-гласање со 28 јазли на NEM блокчејн. Олександр Стелмак, шеф на Државниот регистар на Централната изборна комисија на Украина, изјави дека тие “продолжуваат со серија експерименти со примена на блокчејн технологијата во изборното гласање”.

Земјата, исто така, размислува за издавање на државна дигитална валута, е-хривнија, која ќе се базира на блокчејн и ќе биде поврзана со националната fiat валута, хривнија. Поборниците очекуваат националната дигитална валута да ја зголеми стапката на безготовински плаќања и да ги намали нивните трошоци.

Leave a comment