Поранешен официјален претставник на ЦИА тврди дека блокчејн е “најголемата закана” за иднината на Американската национална безбедност

Ендрју Бустаманте, наводно, поранешен разузнавач на ЦИА, тврди дека блокчеjнот е “супер моќна работа”, што претставува закана за националната безбедност на Америка. Бустаманте, кој е специјализиран за издавање на хакерски напади врз основа на неговото познавање на шпионажа, ги направи своите елипсовидни забелешки во subreddit нишка на 22-ри декември.

Бустаманте, исто така е наводно, ветеран на воздухопловните сили на САД и корпоративен советник Fortune 10. Тој го спомнал блокчејн како одговор на прашање од корисник на нишката од subreddit-от, на страницата за агрегација на вести Reddit, посветена на “Секојдневната шпионажа” на Бустаманте – она што тој го нарекува “интегрирана платформа за образование и обука која учи тактики за меѓународна шпионажа во корист на секојдневниот живот”.

Еден Redditor го прашал Бустаманте за што смета дека претставува “најголема закана за националната безбедност на Америка во наредните години”, давајќи неколку водечки можни одговори како што се “Русија”, “климатските промени”, “Иран” или “Северна Кореја? “На кој Бустаманте му одговори:

“Блокчејн технологијата. Не се шегувам. Супермоќна работа, и првиот кој ќе дознае како да го хакира, манипулира со тоа или да го уништи ќе победи.”

Додека поранешниот официјален претставник на ЦИА не објаснил повеќе за неговите забелешки, тој потврдил едно друго прашање на друг Redditor, кој побарал објаснување во врска со блокчејнот наспроти случувањата во развојот на квантното пресметување – на што Бустаманте одговорил со “фер прашање !!!”

Одговоров на Бустаманте предизвика дискусија за можноста дека квантното пресметување “ќе ја промени засекогаш” криптографската заштита која го зацврстува блокчејнот – со тоа конкретно му се припишува на Бустаманте со коментарот “да го уништи” што довело до дискусија на овој пост.

Други пак се обиделе да ги екстраполираат различните значења врз основа на скудните информации дадени во коментарот на Бустаманте.

Еден Redditor сугерира дека неговите забелешки може да се однесуваат на “постојаната можност за ненадејни, анонимни трансакции [кои] можат да се случат” на блокчејните како еден вид закана за националната безбедност, наводно поставувана од технологијата. Друг укажа на потенцијалот за “фалсификувани” податоци – односно киднапирање на блокчејнот за целите на дезинформација – кој, наводно, ќе стане уште пострашен кога ќе се чува во непроменлив систем базиран на блокчејн.

Имено, последен пат кога блокчејн, наводните геополитички махинации и разузнавачката заедница стигнаа до заеднички наслови беше кога Американското Министерство за правда (DoJ) обвини седум офицери од Руската дирекција за разузнавање (GRU) за крипто финансирани глобални хакерски операции за дезинформација во октомври.

Во јули, DoJ исто така обвинил дванаесет лица од две единици на GRU за користење на крипто – наводно, фармано или добиено со “други средства” – за да ги поттикне напорите да се пробие во компјутерските мрежи поврзани со Демократската партија, претседателската кампања на Хилари Клинтон и Државни одбори и технолошки фирми поврзани со изборите во САД.

Leave a comment