Помалку од 10% од Kинеската средна класа инвестира во крипто

Помалку од 10% од Кинеската средна класа инвестираат во криптовалути по забраната од владата, според неодамнешната студија која ја цитираше Technode во четвртокот, 26-ти септември.

Извештајот наречен “Белата книга од 2018-та година за новата средна класа” беше подготвен од Кинески финансиски писател и професор на Shanghai Zhejiang University, Ву Ксиаобо. Во студијата, Ву ги проучува инвестициските навики на припадниците на Кинеската средна класа. Најновото издание го означува првиот пат кога Биткоин (BTC) и другите криптовалути се појавија во годишниот извештај.

За да добијат доволно податоци за извештајот, Ву и неговиот тим одржаа анкета на 100.000 лица и собраа 1 милион делови од податоци од други извори. Според студијата, дигиталната валута е најмалку популарно средство во инвестициските портфолија на испитаниците – очекувана статистика со оглед на строгите антикрипто мерки од Пекинг.

Според Ву, средната класа во земјата не сака да ризикува бидејќи само 9,2% од испитаниците тврдат дека ќе прифатат загуби повисоки од 15%. Така, тие веројатно нема да инвестираат во Биткоин и други криптовалути поради нивната голема нестабилност.

Кинеската влада започна кампања против активности поврзани со крипто во 2017-та година. Во септември истата година, регулаторите ги затворија сите платформи за крипто-размена во земјата, покрај забраната ICOs. Кинеската Централната банка, Народната банка на Кина, постојано ги предупредуваат граѓаните за ризиците од крипто-тргување.

Во август 2018-та година, Пекинг забрани промоции поврзани со крипто поврзани со главниот регион, подоцна ја прошири забраната за Развојниот регион Гуангжу.

Во обид да се придржува кон новите правила, Кинескиот месинџер WeChat блокираше голем број значајни крипто-медиумски акаунти, додека технолошкиот гигант Baidu затвори најмалку два популарни форуми поврзани со крипто. Локалниот гигант за е-трговија Ali Baba  вети дека ќе ги ограничи или трајно ги забрани сите акаунти вклучени во крипто-тргување.

Leave a comment