Половина од компаниите на листата “2019 Fintech 50” на Forbes се блокчејн компании

Листата на Forbes од 2019-та наречена “Fintech 50” за најголемите светски финансиски фирми за технологија, објавена на 4-ти февруари, содржи шест блокчејн компании, нешто повеќе од половина од износот наведен во изданието во 2018-та година.

Објавена во февруари минатата година, Forbes листата од 2018-та “Fintech 50” содржеше 11 компании поврзани со блокчејн и крипто.

Во воведот на ова четврто издание на листата, авторите на Forbes забележуваат дека додека “паднаа цените на крипто и ICOs, севкупната инвестиција во fintech се зголеми во 2018-та година”, во која се наведува дека “големите fintechs се зголемуваат”. Воведот, исто така, укажува дека за прв пат 20 стартапи се појавуваат на листата.

На листата на компании се прикажани “Крипто и Блокчејн” како една од нејзините категории. Сепак, првата компанија на листата која вклучуваше такви технологии, Axoni, беше ставена во категоријата “Вол Стрит”.

Оваа компанија, според Forbes, ангажира “паметни договори базирани на блокчејн за да се модернизира канцеларијата на најголемите светски пазари на деривати”. Освен тоа, Axoni користи дистрибуиран ledger за да им овозможи на клиентите веднаш да ги видат плаќањата, пресметките и другите податоц .

Како што беше објавено од медиумите во август 2018-та година, компанијата собра 32 милиони долари во круг на финансирање предводен од Goldman Sachs заедно со други банки и инвеститори во ризичен капитал.

Bitfury, најголемата не-кинеска компанија која е специјализирана за развој на Биткоин блокчејн софтвер – исто така и консултантска компанија – е повторно на листата.

Друга компанија поврзана со крипто е Circle, услуга за правење инстантни парични трансфери, кои исто така нудат осигуран Биткоин паричник. Компанијата прво го објави лансирањето на својот USDC stablecoin во мај минатата година.

Исто така, на списокот се наоѓа и крипто берзата Coinbase. Во 2018-та година, Coinbase започна повеќе да ги таргетира институционалните инвеститори: во јули, берзата објави дека го лансирала нејзиното решение за чување на дигитални средства, во ноември, кога започна со over-the-counter (OTC) тргување за институционални клиенти.

Крипто берзата Gemini е исто така на Forbes листата. Основачите на берзата, близнаците Винклвос, неодамна ја потврдија својата посветеност на Биткоин ЕТF и изјавиле дека “Биткоин најверојатно е победник на долг рок”.

Исто така, во првите 50 се наоѓа Ripple, компанијата зад вторaта по големина крипто валута XRP, чиј потенцијал за прекугранични плаќања неодамна беше признаен од Јапонскиот финансиски гигант SBI Holdings во финансиски извештај.

Една компанија која не е баш поврзана со крипто на листата е Robinhood, берзата со нулта провизија, која – меѓу другите видови на средства – им овозможува на своите корисници да тргуваат со крипто.

Според извештајот на Cointelegraph, Robinhood добилa BitLicense за работа во Њујорк овој јануари.

Leave a comment