Под 4,000 долари: цената на биткоин се намалува

Цената на биткоин падна под 4,000 долари за прв пат од 27-ми септември минатата година.

Во околу 16:20 во саботата, најголемата криптовалута во светот по пазарна капитализација падна на просечна цена на берзите од 3,970.43 долари, што е за 7,5 отсто пониско од цената на почетокот на денот од 4,298.83 долари, според Bitcoin Price Index.

Од 3,745.89 американски долари од времето на печат, цената на BTC сега е намалена за повеќе од 1,700 долари,  (30 отсто) само во изминатите седум дена, а 81 отсто од својот најнов годишен износ од околу 20.000 долари.

Додека неколку познати криптовалути објавуваат позитивни 24-часовни движења на цените кога се вреднуваат против BTC, вклучувајќи ги и оние од XRP (XRP), ethereum (ETH) и dash (DASH), поширокиот пазар сè уште доживува значителни загуби наспроти американскиот долар.

Од најголемите 10 криптовалути во светот, bitcoin cash (BCH), stellar (XLM), monero (XMR) и cardano (ADA) котираат најлошо, сите пријавуваат загуби од над 10 проценти во овие 24 часа (наспроти американскиот долар), според податоци од Coinmarketcap.

Ефектот на опаѓањето во крипто цените е значително обезвреднување на капиталот на целиот пазар. Само пред седум дена, пазарот беше проценет на 182 милијарди долари, но тој број оттогаш падна за 54 милијарди долари, или 30 проценти, каде што сега изнесува 128 милијарди долари, што е најниска вредност од септември 2017-та година.

Leave a comment