Партнерство на ОН со блокчејн фирма за медицина и психологија во Источна Африка

Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC), наводно, ќе соработува со фирмата за телемедицина и телепсихологија, базирана на блокчејн, doc.com, за да ги прошири бесплатните основни здравствени услуги низ Источна Африка. Вестите за партнерството беа споделени на 26-ти декември.

Во официјално писмо на 20-ти декември од страна на Амадо Филип де Андрес, регионален претставник на Регионалната канцеларија на UNODC за Источна Африка (РОЕА), де Андрес пишува дека организацијата е “подготвена да соработува […] во ново партнерство. “Doc.com е технолошка фирма која нуди 24/7 телемедицински и телепсихолошки платформи базирани на блокчејн, овозможувајќи им на корисниците да ги токенизираат своите лични податоци и да ги продадат за возврат за пристап до услугите.

Преку партнерството со ОН, компанијата, наводно, планира да ги претстави и своите платформи на Африканскиот пазар до вториот квартал од 2019-та година.

До сега, компанијата, наводно, дејствувала во 20 земји, и неодамна отвори канцеларија во САД. Нејзините податоци и екосистемот за здравствени услуги користат ERC20-компатибилен токен наречен “МТC”, кој во моментов може да се тргува на неколку крипто берзи, како што се Coinbene и Kucoin со седиште во Сингапур.

Според статистичките податоци на веб-страницата на компанијата, преку 130.000 корисници до сега ги користеле нивните услуги за телемедицина и речиси 70.000 ја користеле платформата за телепсихологија “docs”, “emotions”.

Doc.com, исто така, наводно, планира оваа година да ги прошири своите услуги во поширок спектар на Американски држави, да ја започне својата токенизирана телемедицинска услуга во Велика Британија до март 2019-та година и да се прошири на азискиот пазар, почнувајќи од Индија до крајот на 2019-та година.

Освен овие планови за проширување, компанијата наведува дека планира да ја започне својата матична мрежа во првиот квартал на 2019-та за да го замени постоечкиот систем на токени ERC20 базиран на Ethereum. Исто така ќе започне и блокчејн систем за ветеринарни услуги, наречен “doc Pets”, во САД во вториот квартал на 2019-та година.

Како што претходно беше објавено, блокчејн добива на сила во здравствените и сродни сектори кои вклучуваат високо чувствителни податоци. Во полето на генетиката, неколку иницијативи го искористуваат потенцијалот на технологијата да обезбедат сигурно и правично средство за не само монетизација и управување со циркулацијата на постојните податоци, туку и поттикнување на неговото производство.

Претходно овој месец, група големи Американски здравствени компании формираа сојуз за пробни блокчејн решенија кои ќе го подобрат интегритетот на податоците и безбедноста и ќе ги намалат трошоците – најновата од серијата слични пристапи кои се развиваат на глобално ниво.

Од своја страна, ООН веќе долго време истражува повеќе случаи на користење блокчејн во хуманитарни случаи, почнувајќи од користењето на блокчејнот Ethereum за пренос на купони врз основа на криптовалути на бегалците во Сирија, проследено со систем за дигитален идентитет базиран на блокчејн наменета за борба против трговијата со деца на глобално ниво.

Leave a comment