Пазарите пoвторно во криза, криптовалутите погодени од силни загуби

Петок, 28-ми декември – пазарите во обновен пад, со буквално сите топ 100 криптовалути во црвено, а многу altcoins се со загуби помеѓу 5 и 12 проценти, како што покажуваат податоците од Coin360.

Четвртата по големина криптовалута Bitcoin Cash (BCH) доведе до пад, гледајќи стрмна загуба од 12,15 отсто на денот и тргува на 126 долари. Денес се означува најниската точка на 7-дневната табела на оваа altcoin, од која на почетокот тргуваше над 220 долари.

Bitcoin (BTC) забележа поумерена загуба од околу 4 проценти на денот, а тргува со 3,605 долари од прес време. Минатата недела достигна ниво од околу 4.230 долари на 23-ти декември. Новата рецесија на главната монета ги промени неодамнешните придобивки, повторно тргува блиску до својата вредност од средината на декември.

Загубите на биткоин остануваат благи 2,4 проценти во текот на неделата и 3,6 проценти во месецот.

Втората по големина криптовалута по пазарна капитализација Ripple (XRP) е намалена за повеќе од 5 отсто во текот на денот, според Ripple Price Index. Без разлика на интрадневниот скок до 0,45 долари на 23-ти декември, Ripple најчесто тргува во опсег врзан помеѓу 0,35-0,39 долари. Alcoin-от денес е блиску до цената што ја одржа на 21-ви декември – неделните загуби се со благ 1 процент; на месецот, Ripple е намалена за повеќе од 4 проценти.

Еthereum (ЕТH), на трето место по пазарно ограничување, е намалена за повеќе од 7 проценти и тргува на 115 долари од прес-време. По интранеделни издигнувања над 150 долари, altcoin-от виртуелно направи целосен круг, обратно од неодамнешниот раст.

Меѓу првите десет монети на CoinMarketCap, Биткоин С.В. (BSV) фрли 11% на ден за да тргува со 83,20 долари. EOS (EOS), Ѕвездената (XLM) и Litecoin (LTC) сите изнесуваат 6 до 7 проценти дневно.

Меѓу првите дваесет, Ethereum Classic (ETC) и Nem (XEM) се најниски, опаѓајќи 8,3 и 9,2 проценти на 4,82 долари и 0,06 долари соодветно. Dash (DASH), Cardano (ADA) и Tron (TRX) се намалени за повеќе од 7 проценти – најсилниот 24-часовен изведувач е IOTA (MIOTA), која е намалена за 3,8 проценти на денот и тргува на 0,31 долари.

Вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути е околу 120,4 милијарди долари од прес време – опаднато од нивото од минатата недела кое изнесуваше над 146,5 милијарди долари на 24-ти декември.

Leave a comment