Охајо стана прва американска држава која дозволи даноците да се платат во биткоин

Охајо стана првата американска држава која дозволи да се платат даноците во биткоин.

Според извештајот од Wall Street Journal во неделата, почнувајќи од оваа недела, компаниите во државата ќе можат да платат разни даноци, од данок на продажба на тутун до данок за вработени и данок за јавни услуги со криптовалути.

Процесот на поднесување вклучува три чекори: Прво, бизнисите ќе мора да се регистрираат кај Канцеларијата на главниот благајник на Охајо преку наменет портал наречен OhioCrypto.com. Потоа треба да внесат даночни податоци како што се износот на исплата и даночниот период, и конечно, достасаниот износ се плаќа во биткоин со користење на “компатибилен” крипто wallet, според порталот.

Компатибилни wallets вклучуваат Bitcoin Core клиент, Mycelium и breadwallet, и други кои се компатибилни со Протоколот за биткоинско плаќање.

Сите даночни плаќања ќе бидат обработени од процесорот за биткоин плаќања BitPay со седиште во Атланта, кој ќе ги конвертира биткоините во долари за канцеларијата на благајната.

Додека, засега, објектот е достапен само за бизниси, се очекува да биде ставен на располагање за поединци во иднина.

Пратениците во другите држави во САД, исто така, размислуваа да дозволат крипто даночни плаќања во минатото. Во март, Илиноис и Аризона дадоа предлози да им овозможат на жителите да ги платат даночните сметки во биткоин. Грузија во февруари, исто така, ја разгледуваше оваа можност.

Сепак, пратениците од Аризона го укинаа планот два месеци подоцна поради недоволните гласови за предлогот. Слично на тоа, предлогот на Грузија, исто така, беше блокиран во април, поради “недостаток на разбирање” за криптовалути, изјави сенаторот Мајк Вилијамс во тоа време.

Охајо, исто така, работи на усвојување на блокчејн технологијата во други аспекти на законот. Во текот на летото, државата легално призна податоци зачувани и извршени врз блокчејн, што значи електронски потписи обезбедени преку блокчејн технологијата имаат иста правна положба како и сите други електронски потписи.

Во истиот месец, пратениците од Охајо, исто така, ја претставија својата држава како иден блокчејн центар, надевајќи се дека и двете ќе привлечат компании во оваа сфера и блокчејн талент во јурисдикцијата.

Leave a comment