Основи на крипто фармањето

Крипто пазарот апсолутно гореше во 2017-та година, со заклучок дека можеби таа година беше најдобра за која било класа на средства. Со започнување на годината со вкупен пазарен капитал од само 17,7 милијарди долари, дигиталните валути заедно ја завршија годината со 613 милијарди долари, што претставува пораст од повеќе од 3.300%.

Сепак, повеќето луѓе не се разбираат многу  околу виртуелните валути. Секако, повеќе луѓе од било кога веројатно слушнале за биткоин, а можеби и за некои од негоите најблиски ривали по пазарен капитал, како што се Ethereum и Ripple, но тие немаат најмала идеја за тоа за каква цел тие служат или како тие навистина функционираат.

Што е крипто фармање?

Крипто фармање е еден од најчесто користените методи за потврдување на трансакции кои биле извршени преку блокчејна мрежа. Не само што блокчејн работи за заштита на трансакциски податоци преку енкрипција, како и складирање на овие податоци на децентрализиран начин (т.е. на хард дискови и сервери низ целиот свет), со цел да се заштити од некој ентитет и негово добивање на контрола врз целата мрежа, но исто така примарна цел е да се осигура дека истиот крипто-токен не се троши двапати. Всушност, “фармањето” е начин да се осигураме дека крипто трансакциите се точни и вистинити, така што тие никогаш нема да бидат компромитирани во иднина.

Како функционира крипто фармањето

Самото крипто фармање се однесува на тип на валидациски модел познат како “proof-of-work” (PoW). Постојат два вообичаени типови на валидација, од кој едниот е претходно споменатиот, а другиот е proof-of-stake.

Во PoW моделот – кои го користат Биткоин, Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin, – поединци, групи или бизниси се натпреваруваат еден со друг со компјутери со висока моќ да бидат првите што ќе ги решат комплексните математички равенки кои се суштински дел од механизмот за енкрипција. Овие равенки кореспондираат со група трансакции, која е позната како блок. Првиот поединец, група или бизнис што ќе ги реши овие трансакции, а во процесот ја потврдува точноста на овие трансакции во блок, добива “блок награда”. Блок наградата се исплаќа како дигитални токени од валутата која се валидира.

Како пример, моменталната блок награда за биткоин е 12,5 токени. Тоа значи дека првиот кој правилно ги решава равенките за блок, му се исплаќаат 12,5 токени. Со биткоин близу 9.500 американски долари по монета, која работи на износ од речиси 119.000 долари.

Дали моделот PoW има недостатоци?

Постојат две главни проблеми поврзани со PoW моделот. Прво, тоа е екстремно интензивната електрична пракса. За да фармате виртуелни валути се поставуваат масивни фармачки делови со единици за графичка обработка и / или ASIC (апликации специфични за интегрирано коло) за да се справат со оваа валидација и обработка. Трошоците за електрична енергија, во зависност од тоа каде се наоѓа оваа операција, може да бидат огромни. Исто така може, во теорија, да трошат локални или национални електрични мрежи, во зависност од тоа колку големи стануваат дигиталните мрежи и обемот на фармање.

Друго проблем е дека PoW моделот слаба точка му е безбедност , барем за помали дигитални валути. Секој поединец или група што може да добие контрола над 51% од мрежната компјутерска моќ, во основа може да ја држи таа мрежа и дигитална валута како заложници. Мрежите со големина како тие на Биткоин, Еthereum и Litecoin немаат за што да се грижат. Сепак, новите издадени монети со помалку учесници би можеле да бидат во опасност.

Дали сите PoW фармања се исти?

Иако крипто фармањето често може да се спореди како едно големо и слободно за сите, постојат разлики во опремата што се користи за да се проверат трансакциите. За биткоин, фармачите треба да користат високо специјализирани и скапи ASIC чипови поради тешкотијата во валидирањето на биткоин трансакциите. Во меѓувреме, повеќето други виртуелни валути им овозможуваат на фармачите да користат некои варијации на графички процесорски единици од NVIDIA или Advanced Micro Devices за да ја докажат трансакцијата. Сепак, тешкотијата во овој начин на фармање сè уште може да варира од една криптовалута до друга.

Која е алтернативата?

Иако технички има повеќе алтернативи за докажување, најголем конкурент на PoW моделот е proof-of-stake (PoS) моделот. Со PoS, нема компјутери со висока моќност и фармачки центри кои ја цицаат електричната енергија за да ги проверат трансакциите. Наместо тоа, учесниците во фармањето на дигиталната валута добиваат рандомизирано право да ги проверат трансакциите. Поедноставно кажано, колку повеќе од криптовалутата поседувате, толку е поголема веројатноста дека ќе бидете избрани за да проверите блок трансакции. Оние кои се избрани не добиваат “блок награда” кога ќе завршат. Наместо тоа, тие ги добиваат збирните надоместоци од трансакциите што биле докажани.

Очигледна предност на оваа платформа е тоа што е значително поефтина. Исто така, не постои грижа дека хакерите ќе добијат контрола над 51% од компјутерската моќ на мрежата во PoS моделот. За хакери да се здобијат со контрола на мрежата поддржана со PoS, тие ќе треба да контролираат 51% од сите истакнати виртуелни монети, што би можело да биде доста скапо.

Сепак, овој модел не е совршен. Веројатно најголемиот проблем со PoS моделот е дека главните сопственици на крипто можат да имаат многу поголем збор во креирањето на иднината на дигиталната мрежа. Бидејќи мрежите PoW се масивни и ги инкорпорираат мислењата на многу луѓе, PoS мрежите губат дел од децентрализацијата што ги прави криптовалутите посебни, со што им овозможува на поголемите играчи да ги обликуваат идните технолошки и економски патишта за криптовалутите.

Тешко е да се каже кој метод ќе го преферираат програмерите во годините што доаѓаат, но барем кога некој ќе зборува за “крипто фармање” во иднина, ќе знаете што точно тоа значи.

Leave a comment