Основачот на BitFunder се изјасни како виновен за обвиненијата за измама и попречување на правдата

Управителот на сега веќе непостоечката Биткоин (BTC) берза BitFunder се изјасни како виновен за федералните обвиненија за попречување на правдата и измама со хартии од вредност, објави Reuters на 23-ти јули.

Според обвинителите, 37-годишниот Џон Монтрол, исто така познат како Ukyo, исто така се изјасни како виновен за попречување на правдата, признавајќи дека тој обезбедил лажни извештаи за состојбата на U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) во истрагата за лажното хакирање на 6000 биткоини на BitFunder во 2013-та година.

Монтрол, од Сагина, Тексас, управуваше со BitFunder, каде што корисниците можеа да продаваат виртуелни акции на бизниси во замена за биткоини, како и размена на Биткоин и депозити во WeExchange Australia Pty Ltd. Монтрол ги превзеде WeExchanges биткоините на корисниците и ги продаде како fiat валути, за свои лични трошоци.

Во јули 2013-та година, Монтрол, исто така, започна да бара инвестиции во осигурителна компанија што ја нарече Ukyo.Loan, ветувајќи дневен профит и лесен процес на откуп. Сепак, по хакирањето на 6.000 Биткоини, Монтрол не можеше да го плати долгот кон Ukyo.Loan инвеститорите и кон WeExchange и BitFunder клиентите. Монтрол продолжи да бара инвестиции без да ги открие информациите за хакерите.

Во февруари SEC и Министерството за правда официјално поднесоа обвиненија против Монтрол, обвинувајќи го за вршење на нерегистрирана берза на хартии од вредност, мамејќи ги корисниците на истата и изготвувајќи “лажни и погрешни изјави во врска со нерегистрирана понуда на хартии од вредност.” Сајбер нападот за кој станува збор доведе до загуба на повеќе од 6.000 Биткоини, во вредност од 720.000 долари, а денес над 45 милиони долари.

Претходно овој месец, на наводниот поранешен оператор на платформа за крипто-размена, Александар Виник, му било пресудено да биде екстрадиран во Франција од страна на грчки суд. Виник, исто така познат како “г-дин. Биткоин”, беше обвинет од страна на американските власти за обвиненија за измама и перење пари во 2017-та година, наводно вклучувајќи и до 4 милијарди долари во Биткоин.

Leave a comment