Осигурителниот гигант Aetna во партнерство со IBM на блокчејн мрежа за здравствената индустрија

Гигантот за здравствено осигурување во Соединетите Држави, Aetna, се здружи со IBM за да создаде блокчејна мрежа прилагодена на здравствената индустрија, објави Reuters на 24-ти јануари.

Очекувано, Aetna, наводно, издаде заедничка изјава со IBM, која појаснува дека блокчејниот систем ќе биде дизајниран за да ги поедностави процесирањето и плаќањата на побарувањата во осигурувањето, како и да управува со директориуми. Осигурителниот гигант неодамна се спои со малопродажната аптека и здравствената фирма CVS Health Corp.

Заедно со американската компанија за финансиски услуги PNC Bank, двајца други здравствени осигурители – кои бројат над 55 милиони членови комбинирани – исто така, наводно, се приклучиле на иницијативата: Health Care Service Corp , четврта по големина американски здравствен осигурувач, со над 15 милиони членови и Anthem Inc., која обезбедува покритија за над 40 милиони луѓе во САД.

Крис Вард, извршен директор на одделот за управување со PNC Bank, за Reuters изјави дека спроведувањето на блокчејно решение може “да ги отстрани дуплирањето и административните трошоци што продолжуваат да ја мачат индустријата”.

Се очекува натамошни членови од здравствениот и технолошкиот сектор да се приклучат на проектот во наредните месеци, како што се вели во соопштението.

Aetna е една од групата на големите здравствени компании во САД кои минатата година формираа алијанса за тестирање на блокчејн решенија за подобрување на интегритетот на податоците, безбедноста и економичноста. Иницијативата исто така ја вклучува и водечката американска здравствена непрофитна организација, Ascension.

Блокчејн технологијата продолжува да навлегува во глобалниот здравствен сектор, бидејќи осигурителните друштва, болниците и другите индустриски професионалци ги истражуваат своите придобивки за споделување, обезбедување и рационализирање на чувствителните клинички и други информации поврзани со здравјето.

Leave a comment