Од Казахстан до Узбекистан: Како криптовaлутите се регулираат во Централна Азија

Како што беше објавено на 2-ри септември, претседателот на Узбекистан, Шавкат Мирзијоев, нареди формирање на државен блокчејн развоен фонд наречен “Digital Trust”. Претходно во септември, декрет кој го легализираше крипто-тргувањето, исто така, правејќи го без даночно и фармањето на крипто во земјата стапи во сила, со што Узбекистан стана крипто-френдли држава. Но, каква е ситуацијата во останатиот дел од регионот на Централна Азија?

Листата подолу се заснова на темелно истражување на вести, но на ниеден начин не треба да се смета за комплетна.

Казахстан

Регулации

Казахстан јасно го покажа својот интерес за криптовалутите. Според студијата објавена од онлајн пребарувачот Yandex во март, локалните жители бараат фрекфентни термини поврзани со крипто, а износот е неколку пати поголем оваа година во споредба со 2017-та година.

Сепак, допрва треба да се воведе одредена регулаторна рамка во земјата. Има знаци дека оваа ситуација може да се промени во блиска иднина, меѓутоа: Во мај, казахстанскиот претседател, Нурсултан Назарбаев, повика на глобална соработка во смисла на крипто-регулирањето.

Назарбаев истакна дека “повеќето земји активно ја истражуваат можноста за прилагодување на криптовалутите на моменталната конфигурација на финансиските системи”, додавајќи:

“Во исто време, гледаме сосема одделни дејства на државите по ова прашање. И овие различни постапки ќе доведат до неефикасност. Неопходно е да се започне со развивање на заеднички правила.”

Коментарот на претседателот следеше по најавата на Народната банка на Казахстан (NBK) дека ќе забранат крипто-тргување и фармање во земјата. На 30-ти март, шефот на CBK, Данијар Акишев, изјави во интервју за RIA Novosti:

“Во Казахстан, Народната банка е многу конзервативна кон [криптовалутите], ги поздравувам само релативно строгите прописи. Да елаборирам, сакаме да забраниме купување и продавање на криптовалути со националната валута, сакаме да ја забраниме размената на ова поле, сакаме да забраниме секаков вид на фармање.”

Акишев ги наведе заштитата на инвеститорите, Anti-Money Laundering (AML) и Know-Your-Customer (KYC) како примарни причини зад потенцијалната забрана за криптовалути. Тој додаде дека гледиштето на NBK е споделено со “мнозинството јавни власти” во Казахстан и дека неговиот владин орган веќе “подготвиla” измени на законот.

Блокчејн

Казахстан активно се обидува да стане главен блокчејн центар во регионот: Во јуни, главниот град на земјата, Астана, го одржа “најважниот настан за fintech во Централна Азија” – голема блокчејн конференција поддржана од некои јавни власти и Казахстанската асоцијација за блокчејн и криптовалути (KABC).

KABC е создадена во ноември 2017-та година од најмалку шест организации, од кои некои се предводени од луѓе кои претходно работеле во локалните регулаторни тела. Претседателот на коалицијата претходно изјави дека нивната примарна цел е “да ги дефинираат правилата за крипто и блокчејн пазарот заедно со мониторинг групите”.

Некои од државните власти во земјата веќе почнаа да ја истражуваат основната крипто технологија. Така, во април, Министерството за финансии објави дека ќе започне блокчејн база на податоци, додека локалниот кластер на иновации се здружи со IBM за да проучи како може нивниот Hyperledger Fabric да се имплементира во локалната економија.

Киргистан

Регулации

Киргистан експлицитно забрани криптовалути уште во јули 2014-та година, кога Народната банка на Киргистанската Република издаде соопштение во кое се предупредува дека користењето на Биткоин и другите виртуелни валути како форма на плаќање е нелегално според националниот закон:

“Според законодавството на Киргистан, единственото законско средство за плаќање на територијата на нашата земја е националната валута на Киргистан сом. Користењето на” виртуелната валута “, биткоинот, особено како средство за плаќање во Киргистан се смета за кршење на законот на нашата држава.”

Централната банка, исто така, ги предупреди граѓаните за недостатокот на регулирање на Биткоин и високите нивоа на нестабилност. Во исто време, во Бишкек беше инсталиран Биткоин банкомат од страна на италијански финансиски аналитичар Емануеле Коста, кој тврди дека банкоматот може многу да влијае на начинот на кој работниците мигранти во Киргистан испраќаат пари дома. Според Светската банка, дознаките од мигранти од 2013-та година изнесуваат 31% од БДП-то на Киргистан.

И покрај грубиот став на централната банка за крипто, виртуелните валути се присутни во земјата. Како што изјави Валери Тутихин, раководител на Агенцијата за развој на меѓународните финансиски центри, за локалната новинска агенција 24.kg, инвестирањето во криптовалути е можно во Киргистан:

“Инфраструктурата на нашиот локален инвестициски пазар може да се искористи за законски да се инвестира во какви било крипто-средства. Дали некој сака да купи криптовалути? Нека го стори тоа преку платформата за размена на локални стоки, и тој ќе плати локални даноци. Дали некој сака да привлече капитал за стартап преку почетна понуда за монети (ICO)? Нека го стори тоа преку локалната берза. Списокот на правила не е толку сложен.”

Блокчејн

И покрај регулаторната неизвесност, Киргистанската Република се покажа како блокчејн-френдли. Според извештајот од март наречен “Правниот статус на блокчејн технологијата во Киргистан”, кој беше нарачан од Киргизската берза и Агенцијата за развој на меѓународните финансиски центри, а подготвен од адвокатската фирма John Tiner & Partners од Женева, законот на Киргистан не забранува или го спречува развојот на проекти базирани на блочејн, вклучително и крипто фармањето и тргувањето.

Конкретно, Киргистанската берза развиваше проект поддржан од блокчејн за олеснување на трговските хартии од вредност и за наплата во реално време. Покрај тоа, во април, Државниот завод за патенти на Киргистан (KyrgyzPatent) објави дека ќе дигитализира патентна евиденција и ќе создаде база на податоци со помош на рускиот Russian National Intellectual Property Transactions Coordination Center (IPChain).

Таџикистан

Регулации

Криптовалутите не се ниту легални ниту забранети во Таџикистан. Сепак, во јануари, Народната банка на Таџикистан (NBT) за првпат го изрази своето мислење во врска со ова прашање, нарекувајќи го Биткоин “алатка за финансирање на тероризам”.

“Врз основа на искуството на финансиските институции, Народната банка ги предупредува државјаните на Таџикистан за ризиците поврзани со употребата на биткоинот”, објави NBT во писмена изјава на Radio Liberty’s Tajik Service.

Blockchain

Додека владата на Таџикистан се чини дека ја игнорира технологијата, постојат некои блокчејн проекти во земјата. Конкретно, во јуни 2017-та година, започнатиот блокчејн стартап во Хонг Конг, Bitspark, се здружи со Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) за да го проучи потенцијалот за блокчејн дознаки како начин за подобрување на финансиското вклучување во Таџикистан.

Според истражувањето Bitspark, Таџикистан останува земја со недоволно залихи, бидејќи околу 85% до 90% од населението нема формални банкарски сметки. Наместо тоа, тие се потпираат на алтернативни услуги за домашните и меѓународните плаќања, област каде што блокчејн покажа одреден напредок.

Туркменистан

Регулации

Нема конкретни информации во врска со правниот статус на виртуелните валути во Туркменистан. Според одговорите објавени на темава на рускиот фармачки форум, каде што почетниот пост беше прашање дали е можно да се купат криптовалути во Туркменистан, дури и over-the-counter пазарите (OTC) се едвај присутни во регионот. Наводно, виртуелните валути може да се купуваат само со американски долари, но владата активно го ограничува пристапот до странска валута за локалните компании и граѓаните.

Узбекистан

Регулации

Неодамна, Узбекистан воведе голем број закони за позитивно регулирање на локалната крипто-индустрија, имено препознавајќи ги трговијата и фармањето, како и ослободување на локалните крипто-трговци од оданочување.

Претседателот на земјата, Шавкат Мирзијојев, потпиша закон за легализирање на активностите за крипто-размена, кој стапи на сила на 2-ри септември. Според декретот, странските државјани можат да тргуваат со криптивалутите во Узбекистан само преку создавање подружница во земјата. Законот, исто така, одредува минимален капитален износ од околу 710.000 американски долари за регистрација на крипто платформа.

Покрај тоа, крипто-трговците нема да бидат предмет на регулативи за Узбеистански пазари и ќе бидат ослободени од нивната обврска да плаќаат даноци за приходите од тргувањето.

Според новата легислатива, крипто-берзата, исто така, мора да биде во согласност со контратероризмот и законите за AML. Тие исто така се обврзани да складираат информации за крипто-трансакциите, личните податоци на клиентите и нивните кореспонденции од пет години.

Блокчејн

Локалната самоуправа не го игнорираше блокчејнт. Во септември, претседателот Мирзијојев, исто така, нареди формирање на државен блокчејн фонд за развој на блокчејн наречен Digital Trust, според документот објавен на официјалната веб-страница на владата.

Примарната цел на фондот е да се интегрира блокчејнот во разни владини проекти, вклучувајќи ги здравствените, образовните и културните области. Организацијата, исто така, ќе биде одговорна за меѓународни инвестиции во Узбечката дигитална економија. Дигиталниот фонд, наводно, ќе биде финансиран од Националната агенција за управување со проекти, покрај меѓународните заеми и грантови.

Понатаму, во јули Мирзијојев ја потпиша наредбата “За мерки за развој на дигиталната економија во Република Узбекистан”. Документот прави одредби за блокчејн да се интегрира во локалната јавна администрација.

Leave a comment