Одделот за одбрана на САД сака да користи блокчејн за подобрување на катастрофите

Блокчејн може да се пробие во операциите за помош при катастрофи од Министерството за одбрана на САД, објави организацијата во соопштението за печатот на 21-ви декември.

За време на презентацијата која беше организирана од канцеларијата на Continuous Process Improvement (CPI) од Агенцијата за логистика на одбраната во Филаделфија претходно овој месец, претставници разгледаа како блокчејн технологијата може да помогне во итни случаи.

Напорите да се обезбеди помош по ураганот Марија во Порторико беа користени како студија на случај.

“Сметаме дека има голем потенцијал [во блокчејн]”, коментира CPI аналитичарот за управување Илија Лондо, цитиран во соопштението за печатот:

“Каде сакаме да бидеме како организација во обликувањето и влијанието каде што [Одделот за одбрана] цели со блокчејн?”

Технолошките подобрувања би биле насочени кон централизирани аспекти на постојниот систем, особено области на логистика кои зависат од повеќе централизирани субјекти. Споделувањето на податоци во такви околности е област која е зрела за иновации.

Исто така се разгледуваат “обработка на трансакции и видливост на пратките во транзит”.

“Ова е местото каде што можам да видам каде блокчејн би бил голема помош”, изјави заменик-директорот за градежништво и опрема Марко Грахам:

“Тековните [технички спецификации и податоци за следење] од производителот што ги купува суровините за … и добивање на нивен транспорт.”

Пошироката поставеност на одбраната на САД ги мерка бенефитите од блокчејн веќе неколку години, вклучувајќи од блокчејн работилниците до криптографска чет платформа.

Leave a comment