Овие портали за исплата ќе овозможат вашиот бизнис да прифати криптовалути

Како што повеќе луѓе стануваат заинтересирани за светот на криптовалутите, усвојувањето расте, а исто така и бројот на трговци заинтересирани за прифаќање на биткоин плаќањата. Еве некои од најлесните методи за интегрирање на биткоин и други криптовалути во вашиот онлајн бизнис.

Зошто вашиот бизнис можеби сака да го прифати биткоин

Наплаќање на потрошувачите во биткоин може да се покаже корисно за бизнисот на многу начини. За почеток, прифаќањето на плаќањата преку кредитна картичка може да биде скапо, со тоа што банките и процесорите за плаќање обично превземаат дел од 3-5 проценти. Биткоин и други криптовалути, всушност, можат да ги намалат таквите надоместоци на помалку од еден процент. Во случај на bitcoin cash, таксите се обично помалку од еден цент. Биткоин трансакциите исто така се неповратни, па наплата или враќање, кои се вообичаени со плаќањата со кредитни картички, стануваат минато. Примањето на плаќања во биткоин исто така може драматично да ги забрза меѓународните трансакции додека ги минимизира  надоместоците, што е идеално за онлајн трговци.

Згора на сето ова, постои непосредност на пристап до фондови. Трговците, се разбира, сакаат да имаат средства што е можно побрзо, бидејќи протекот на готовина може даго  направи или уништи бизнисот. Наплаќање на потрошувачите во биткоин е еден начин да се олесни ова.

Како да започнете

Прво и основно, кога некој бизнис сака да почне да наплатува на своите клиенти во биткоин, треба да го направи овој факт очигледен. Исто како што многу бизниси, и онлајн и офлајн, да бидат јасни дека прифаќаат Mastercard, Visa или Paypal, трговецот што прифаќа биткоин или други криптовалути ќе сака да го прикаже овој факт видливо на нивната веб-страница, а особено при проверката. Продавниците може да ги прикажат адресите на нивните паричници во форма на QR-код на шалтерите. Хардверски терминали и апликации со екран на допир се други методи за прифаќање на плаќања.

Поставување на цените е исто така важно прашање да се разгледа. Кога бизнис прифаќа биткоин, има смисла, барем во оваа фаза на усвојување на криптовалути, да ја прикаже соодветната цена на fiat валутата и да му наплати на клиентот соодветно, бидејќи вредноста на биткоинот варира. Во зависност од тоа каде се базира бизнисот, данокот исто така ќе треба да се земе предвид. Има смисла да се види кој било биткоин добиен како плаќање слично на добивањето на готовинско плаќање; иако малку анонимен, сепак ќе мора да помине низ книгите како и секоја друга исплата. Едно нешто да се има предвид е наплата. Ако клиентот побара враќање на средствата, трговецот ќе треба да побара нивна адреса со цел да ги испрати парите назад до нив – иако некои платформи имаат начини на справување со ова да оди непречено.

Bitpay

Bitpay е најчестиот метод за трговците да го прифатат биткоин (BTC), bitcoin cash (BCH) и други криптовалути во моментов. Неговиот систем е брз, едноставен и има мал ризик од нестабилност за трговците, бидејќи Bitpay ќе се справи со спогодбите и автоматски ќе го претвори крипто во fiat. Процесорот за процесирање на криптовалути неодамна објави податоци кои откриваат дека процесирале повеќе од една милијарда долари во плаќањата минатата година. Кога станува збор за наплата, работите се поедноставни со Bitpay и на трговците им е потребна само мејл адреса за да се вратат средствата на акаунтот на купувачот.

Придобивките од Bitpay ја вклучуваат неговата способност да поддржува бројни валути, вклучувајќи го и американскиот долар, еврото, фунтата, кинескиот јуан и директните банкарски депозити.

Coinbase Commerce

Друг популарен начин да се прифатат биткоин плаќањата е да се користи Coinbase Commerce. Ова е идеално за онлајн бизнис бидејќи им овозможува на трговците да прифаќаат плаќања во биткоин и веднаш да го претворат во fiat за да се спасат од нестабилноста на цените. Исто така е бесплатно, за разлика од примањето на плаќања преку кредитна картичка. Со оглед на признанието и довербата што им се доделува на брендот Coinbase, може да има смисла трговците да ја интегрираат Coinbase Commerce.

Gocoin

Примањето меѓународни плаќања е многу полесно кога им се наплаќа на  клиенти во биткоин и други криптовалути. Gocoin е една од најголемите услуги за обработка на крипто исплати и поддржува голем број криптовалути. Тој нуди лесна интеграција во форма на plugin кој бизнисите можат да го инсталираат на нивниот веб-сајт.

Btcpay

Процесор за плаќање со отворен код Btcpay е особено корисен за технолошки остварените трговци. Процесорот е во суштина децентрализирана верзија на Bitpay и овозможува лесна миграција на постоечката codebase на самиот хостинг процесор на трговецот. Btcpay е корисен за трговци кои сакаат да бидат во контрола на сопствените средства и да прифатат неколку различни криптовалути. Продавачот ја задржува целосната контрола на јазолот, а плаќањата одат директно во нивниот крипто паричник, со што се зголемува приватноста и безбедноста.

Leave a comment