Овие берзи ви дозволуваат да тргувате со криптовалути без да ви бараат идентификација

Платформи кои им овозможуваат на трговците можност за размена на криптовалути, се повеќе почнаа да ги применуваат барањата за регистрација. Во многу случаи, тие се оправдани врз основа на новововедените правила на KYC и AML. За среќа, се уште има берзи кои им овозможуваат на корисниците да ги менуваат дигиталните монети без да бараат потврден акаунт.

Повторно губење на рамнотежата

Прашањето во врска со рамнотежата помеѓу приватноста и транспарентноста постои уште пред раѓањето на Биткоин. Децентрализирани дигитални валути настанаа делумно како одговор на трендот на економиите и општествата кои се движат во безготовински правец, што ја загрозува приватноста. На некој начин, тие повторно го воведоа концептот на готовина, со неговата релативна анонимност, во дигиталниот простор, а не по целосен трошок на транспарентност сам по себе.

Оваа нова рамнотежа е оспорена. Крипто берзите денес се наоѓаат фатени во вкрстен оган помеѓу она што многумина од нивните клиенти го сакаат во однос на приватноста, и она што регулаторите бараат за да го ограничат. Верификацијата на идентитетот има смисла во случај на крипто-кон-fiat трансакции, за даночни цели или за спречување на нелегални активности. Но, крипто-кон-крипто трансакциите исто така станаа цел и не е јасно зошто – многу земји, како Полска, на пример, ги ослободуваат од оданочување.

Водечките крипто берзи кои работат во САД, Европа и на глобално ниво, сега собираат лични информации од трговците. Ова понекогаш се прави преку програмите за лојалност кои доаѓаат со одредени бенефиции и често се оправдани со потребата да се усогласат со новите правила на KYC и AML. Овие барања обично се придружени со ветувања за заштита на собраните податоци. Сепак, критичарите предупредија дека ризикот од вашите чувствителни информации да завршат со други продавачи, да бидат украдени од хакери или поделени со некоја влада, а не мора да се сопствените, останува висок.

Некои крипто трговски платформи ја препознаа загриженоста на крипто корисниците и нудеа услуги кои ја пополнуваат празнината што ја имаат воспоставените берзи, како што е Shapeshift.

Платформи кои ја почитуваат вашата приватност

Една таква берза е Godex. Нуди брзи крипто разменувања помеѓу над 200 дигитални монети без ограничувања од берзата, освен минималните износи потребни за покривање на надоместоците. По изборот на пар, се прикажува фиксна цена која е онаа што трговецот ја добива ако берзата го добие износот во рок од 30 минути. Според една нишка на Bitcointalk, платформата нема централна канцеларија, а нејзиниот тим е со седиште во Украина, САД, Италија и Русија.

Корисниците не се замолени да споделат лични податоци, да креираат акаунт или да ја положат задолжителната регистрација. Обезбедувањето мејл е задолжително за потврди и комуникација со поддршка. “Како што стоиме за апсолутна приватност, ние ги бришеме сите трансакциски податоци од нашите сервери во рок од една недела”, се вели на веб сајтот на берзата. Таа, на пример, чува минимална количина на информации потребни за обработка на наплата. Тоа вклучува е-мејл, хаш за трансакција и адреса на испраќачот.

Changer.com е уште една крипто-кон-крипто берза која не бара акаунт , иако нуди попусти за оние кои го создаваат. Ако не сакате да го направите тоа, се уште можете да разменувате околу 15 монети преку обезбедување на е-мејл. Трговската платформа ја нуди својата главна страница на повеќе јазици и контролира два други домени – exchanger.com и Рускиот obmen.com. Постојат мешани коментари на крипто форумите за нејзините услуги, при што повеќето поплаки се поврзани со поддршката за корисници која и треба подолго време да одговори на мејловите на корисниците.

Fairshift е берза која не собира дополнителни кориснички податоци, освен информациите потребни за обработка на трансакции поврзани со замена на монети. Никаков акаунт а не е потребен за користење на платформата и “нема лични информации што можат да бидат украдени во случај на хакерски напад или друго компромитирачко дејство”. Основните податоци за извршените трансакции, вклучувајќи ги и наплатата, може да се видат во делот “Минати трансакции” на веб-страницата на Fairshift.

Други сајтови нудат ограничена приватност и условна анонимност. На пример, Simpleswap вели во делот за Најчесто поставувани прашања “Да, нашата услуга е анонимна”. Сепак, онлајн разменувачот забележува дека постојат исклучоци. “Simpleswap соработува со многу партнери. Нашите партнери, според нивната проценка на ризик и европските директиви за AML, можат да аплицираат за фотографија на вашата лична карта валидна во вашата земја и информации за потеклото на вашите монети “, објаснува платформата без да ги наведува имињата на нејзините партнери.

Потоа, тука е Coinswitch, берза агрегатор кој поддржува тргувања помеѓу повеќе од 300 криптовалути преку интеграција со многу водечки берзи како Bittrex, Kucoin, Idex, Hitbtc, Shapeshift и други. Сепак, пред да стапат во трговија, корисниците треба да регистрираат акаунт и да обезбедат име, датум на раѓање и земја на живеење, телефонски број и валидна е-мејл адреса. Меѓутоа, само последните две записи мора да бидат потврдени.

Leave a comment