Оваа технологија за скалирање може да ви овозможи синхронизирање на Биткоин директно од вашиот телефон

“Можеби не мораме се да зачувуваме сами”.

Изјави Тагди Дрижа, истражувач за криптовалути во Иницијативата за дигитални валути на МИТ, објаснувајќи го концептот зад неговото решение за смалување на биткоин, “utrexxo”.

Врз основа на идејата што ја имаат развиено многу години, utrexxo се обидува да рационализира еден аспект на кодот на биткоин, кој со текот на времето води до барања за поголем storage.

Едноставно кажано, го адресира она што е познато како UTXO – или кодот кој дава информации за тоа дали биткоин бил потрошен.

Во моментов, биткоин јазлите мора да ја преземат целата оваа информација, она што е познато како “state”, за да можат да извршат потврда.

Со utrexxo, сепак, наместо да ја преземете целокупната состојба на биткоин, биткоинските сопственици едноставно може да проверат дали е точен користејќи криптографски доказ. Овој пристап може да ги минимизира барањата за складирање до степен до кој можеби би било можно да се врши биткоин на мобилен телефон.

Исто така познат како акумулатор, технологијата која го поддржува utexxo не е нова идеја – девелоперите разговараа за начините за спроведување на слични видови на код уште од раните денови на биткоин – но претходно беше исполнет со пречки за имплементација.

Сега, – поради работата на Дрижа и другите – брзо станува реалност. Во раниот прототип, Дрижа создаде функционален proof-of-concept код.

И тој не е сам. Дрижа е придружуван од криптографски експерти, Ден Боне, Бенедикт Бунц и Бен Фиш, кои напишале труд со детален метод на акумулатор.

“Нашата висока цел е во основа телефонот да може да работи со целосен јазол. Тоа е сонот “, изјави Бунц, кој е познат по својата работа на bulletproofs, што им овозможи на Monero да ги намали трошоците за трансакција за 96 отсто.

Трудот на Бунц е дури и земен од истражувачи на Ethereum, кои истражуваат како технологијата може да се примени на проблемот за скалирање за ниво 2, Plasma.

И дел од овој бран на активност произлегува од фактот дека поради природата на технологијата, не бара hard fork – еден вид апдејтирање на софтверот што бара едногласна поддршка и учество – за безбедно да се активира. Наместо тоа, акумулаторите ќе бидат распоредени на ниво на паричник, што значително ја намалува пречката за имплементација.

“Hard forks се речиси невозможни за биткоин. Soft forks се исто така тешки “, изјави Бинц, “убаво е што можеме само да го распоредиме, тоа го прави многу полесен и тоа значи дека можеме да имаме бран од повеќе идеи”.

Сепак има уште доста пат

Сепак, има работа што останува на сите фронтови пред решенијата за скалирање да се сметаат за остварливи.

Тие нагласија дека додека акумулаторите теоретски би можеле да бидат корисни за скалирање на ethereum на двата слоеви 1 и 2, останува работата со цел целосно да се испита неговата практична одржливост.

На пример, додека акумулаторите имаат потенцијал да дозволат целосни јазли на мобилните телефони во смисла на складирање, тие ќе се судрат со други пречки за имплементација.

Во моделот на Дрижа, тој нагласи дека во сегашната имплементација, акумулаторот е навистина корисен само за дното на дометот на компјутерите.

“Ако имате брз компјутер, ова всушност не помага. Тоа нема да направи голема разлика или ќе го направи побавно. Но, ако имаш ефтин компјутер, ќе направи навистина голема разлика “, продолжи тој,

“Ние сакаме биткоин да работи и на ефтините компјутери.”

Трудот на Бунц, има уште работа околу градењето работна имплементација на дизајнот, кој може да дојде со свои непредвидени истражувачки проблеми.

Leave a comment