Оваа година карневалот во Рио ќе го претстави Биткоин

Imperatriz Leopoldinense, истакнато Бразилско самба училиште, ги одбра парите како тема на неговата изведба за време на Carnaval do Rio de Janeiro во 2019-та година, која ќе се одржи во неделата од 2-9 март. Неговите танчари ќе ја раскажат историјата на парите, од првите метални монети и хартиени сметки се до модерните криптовалути.

Самба школа избира пари како тема на нејзиното шоу

Училиштето за самба се обложува на Биткоин за да ги импресионира гледачите на Маркес де Сапука Самбодромо, местото кое што е домаќин на познатиот карневал во Рио де Жанеиро, надевајќи се дека ќе победи на натпреварот оваа година. Imperatriz Leopoldinense е создаден во 1956-та година и е прогласен за шампион на фестивалот многу пати. Но, тоа не се случило од 2001-ва година, а влогот е голем.

Според нејзината веб-страница, перформансот на училиштето оваа година е именувано како “Give Me Some Money”, објави Бразилскиот крипто новински портал Portal Bitcoin. Ќе биде посветен на односот помеѓу парите и човештвото, од пронаоѓањето на првите валути во античко време до денес, кога тие се појавуваат во дигитална форма.

“Нашата приказна е за пари и нивниот однос со луѓето од нивното пронаоѓање до денешно време. Тоа е, без сомнение, еден од најважните инструменти во економскиот живот на народите и луѓето”, објаснува школото за самба. “Замислете што ќе биде животот без пари. Како можеме да купиме и продадеме, да примиме и да платиме, да чуваме и да заштедиме за иднината, ако не постоеја? “

Од првите монети до дигитални пари

Наративот опфаќа разни периоди на човечката историја и важни случувања, како што се ковањето на првите монети во античкото кралство Лидија, во 7-от век п.н.е., и издавањето на првите хартиени пари во Кина во текот на 10-ти век. Потоа ги отсликува првите размени меѓу домашната популација на Јужна Америка, Индијците и европските истражувачи, како и првата Бразилска ковачница, која произведува монети користени во трговијата со робови.

Кореографите ќе привлечат внимание кон заштеда и инвестирање на пари преку банкарски депозити, финансиски инструменти и други средства. Тие, исто така, ќе потенцираат со хумористична критика на многу од социо-економските предизвици на општествата, како што се социјалните поделби и нееднаквоста во приходите, кои земјите како Бразил продолжуваат да се соочуваат. Недостатокот на квалитетна здравствена заштита, висока невработеност, зголемено насилство и корупција во владата се меѓу најитните проблеми.

Танчерките на Imperatriz ќе ја завршат својата работа на карневалот во Рио со тема Биткоин. “Ние ќе ја завршиме парадата како зборуваме за иднината што веќе е присутна преку криптовалутите – дигитален ресурсен систем дизајниран да функционира како медиум за размена”, вели училиштето за самба во соопштението, истакнувајќи дека се ‘поголем број компании на глобално ниво почнаа да го користат Биткоин во годините од создавањето на криптовалутата.

Карневалот погоден од финансиска криза

Одлуката на училиштето за самба да избере пари како главна тема на нејзиното шоу оваа година е критикувана од страна на некои учесници. Според 82-годишниот Марио Монтеиро, кој ќе настапува заедно со неговата сестра Кака Монтеиро (64) е доста иронично да зборува за пари кога карневалот поминува низ својот најдолг период на финансиски тешкотии, објави Бразилскиот IG.

“Тоа е голем предизвик. Ние користиме стари материјали и оптимизираме што можеме за да заштедиме”, изјави тој, истакнувајќи дека наративното истражување на односот меѓу парите и луѓето претставува преседан за годишната парада во Рио. Сепак, тој смета дека недостатокот на пари нема да ја запре неговата танцова група, инсистирајќи на тоа дека: “Време е да ја ставите тагата во фиока и да ја извадите радоста од плакарот, бидејќи тоа е карневал!”

Leave a comment