Обединетите Арапски Емирати ќе станат водечка дестинација за блокчејн бизниси во 2019-та година, велат експертите

Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) се обидува да се приклучи на листата на водечки дестинации за бизниси поврзани со блокчејн во 2019-та година, поради ветувањето на нови крипто закони. Експертите ја коментираа ситуацијата во дневниот весник The National on Monday во понеделникот, 24-ти декември.

Додека Обединетите Арапски Емирати објавија нова правна рамка за придонеси за ICO и навестија можна регулација за крипто берзите, експертите гледаат можност земјата да се приклучи на Малта и Гибралтар како популарна крипто дестинација.

Ханс Фраикин, извршен директор на Libra Project – програма за влијание врз инвестициите со блокчејн, изјави за The National дека ОАЕ е “совршено позиционирана како глобален лидер во ICO сферата”. Тој, исто така, верува дека земјата ќе стане ветувачка јурисдикција за токенизирани стартапи  поради својот став за ICO.

Андреа Боначето, извршен директор на Eterna Capital – компанија за управување со фондовите во Лондон, исто така верува дека Обединетите Арапски Емирати би можеле да бидат “на чело на индустријата” поради напорите на владата за модернизација на финансискиот сектор.

Сепак, двата експерти веруваат дека Обединетите Арапски Емирати треба да ги поттикнат сопствените инвеститори и да обезбедат одржлива иднина на крипто индустријата во земјата.

Финансискиот регулатор на Обединетите Арапски Емирати откри во средината на декември дека новата политика за ICO ќе биде воведена на почетокот од 2019-та година. Органот за хартии од вредност и стоковните резерви на земјата, наводно, ќе соработува со органот на Абу Даби за хартии од вредност и Финансискиот пазар во Дубаи за развој на платформа за тргување со ICO токени.

Истовремено, Обединетите Арапски Емирати исто така развиваат неколку крипто и блокчејн проекти на државно ниво.

На пример, земјата соработувала со соседна Саудиска Арабија за да развие криптовалута прифатена во прекуграничните трансакции. Покрај тоа, Советодавниот совет на Федерацијата на банки на Обединетите Арапски Емирати разговараше за примена на блокчејн во своите банки-членки за да ги подобри процесите на Know Your Customer (KYC).

Leave a comment