Обединетите Арапски Емирати и Саудиска Арабија соработуваат на нова криптовалута

Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и Саудиска Арабија објавија договор за соработка за создавање на криптовалута, објави официјалната новинска агенција на ОАЕ, Emirate News Agency, на 19-ти јануари.

Според извештајот, Извршниот комитет на Саудиско-Емиратскиот координативен совет одржа средба во главниот град на ОАЕ, Абу Даби, со вкупно 16 членови од двете земји, со цел да се разговара за иницијативите за пристапување во Стратегијата за решавање.

Стратегијата за решавање е составена од седум иницијативи, вклучително и цивилна авијација, обуки за развивање на финансиска младинска свест и развој на прекугранична дигитална валута. Според написот, криптовалутата “ќе биде строго насочена кон банките во експериментална фаза со цел подобро разбирање на импликациите на блокчејната технологија и олеснување на прекуграничните плаќања”.

Заедничкиот проект за криптовалути, исто така, ќе го истражува ефектот на централната валута врз финансиските политики.

Иницијативата, наводно, се обидува да го заштити интересот на клиентите, да создаде стандарди за технологијата и да ги разгледа ризиците од сајбер-безбедноста при утврдувањето на влијанието на централните валути врз монетарните политики, известува Emirate News Agency.

Медиумите објавија во декември минатата година дека централната банка на Обединетите Арапски Емирати соработува со Монетарната управа на Саудиска Арабија за да издаде криптовалута прифатена во прекуграничните трансакции меѓу двете земји.

Во истиот месец, Cointelegraph објави дека Обединетите Арапски Емирати се обидуваат да се приклучат на листата на водечки дестинации за бизниси поврзани со блокчејн во 2019-та година, поради новото крипто законодавство.

Leave a comment