Нов протокол кој овозможува трансфери помеѓу блокчејните на биткоин и ethereum

Новиот протокол им овозможува на корисниците да комплетираат cross-chain трансакциите – што значи дека вредноста може да се пренесе помеѓу различни блокчејни како што се тие на Биткоин и Ethereum.

Технологијата со отворен код е позната како Open Federated Gateway Protocol, или OFGP на кратко. Истиот е развиен од iBitcome и DEx.top, и првиот блокчејн кој се гради со користење на овој протокол и започна во среда, 24-ти октомври. Познат како Mallow, е придружуван од блок истражувач кој им овозможува на корисниците да го испитаат протокот на средства и да си ги проверат трансакциите секогаш кога ќе посакаат.

Според iBitcome, трговијата помеѓу Биткоин и Ethereum ќе биде поддржана преку создавање на нов токен познат како WBCH. Вредноста на оваа криптовалута е поврзана со цената на 1 Bitcoin cash. Се надеваме дека поддршката за другите јавни блокчејни ќе следи во не толку далечна иднина.

Нагласувајќи ја својата природа со отворен код, iBitcome вели дека секој е слободен да гради сопствен портал со користење на OFGP. Со текот на времето, се надева дека ќе почнат да се развиваат и други унии како Mallow, создавајќи здрава конкуренција на пазарот, давајќи им избор на крипто ентузијасти и минимизирање на важноста на централизацијата.

“Заштита на крипто трансакции”

iBitcome веќе лансираше крипто wallet, кој е достапен за преземање на iOS и Android, а компанијата вели дека е “посветена на обезбедување безбедни и удобни услуги за плаќање”. Стартапот вели дека неговиот мултикрипто-wallet поддржува Tether заедно со Биткоин, Bitcoin Cash и Ethereum – додавајќи дека корисниците имаат корист од “AES-128-CTR алгоритам за енкрипција” и децентрализирана инфраструктура каде што не мора да го чуваат својот приватен клуч.

Компанијата се надева дека лансирањето на Мallow ќе им овозможи на постојните iBitcome корисници поефикасно да ги завршат трансферите на средствата помеѓу главните синџири и страничните синџири. OFGP го користи Byzantine Fault Tolerant Raft  (или Braft на кратко) со цел да постигне доследно побрзи трансакции. Со текот на времето, се надеваме дека сертификатот за обезбедување на средства на јавниот блокчејн ќе го отвори патот за поддршка на “посложени апликации и побрзи плаќања”.

iBitcome вели дека справувањето со проблемот на приспособливост и интеракција помеѓу јавните синџири е еден од нејзините главни приоритети, како и настојува да ја одржи децентрализацијата за својата корисничка база.

“Ново искуство во дигиталното тргување и складирање”

Според iBitcome, неговата соработка со DEx.top, децентрализирана платформа за размена, обезбедува “безбедност и транспарентност”, бидејќи трансакциите се решаваат на блокчејнот. Партнерството исто така го отвора патот за тргување во движење и преку паметни телефони, бидејќи до платформата може да се пристапи директно од крипто wallet. Веб-страницата на стартапот додава дека моменталните трансакции се можни благодарение на механизмот познат како ROC – што е кратко за Replayed On Chain.

Корисниците исто така можат да пристапат до DApps преку iBitcome крипто wallet – и да имаат корист од дигиталниот систем за идентификација што им овозможува да спречат измама и да ја одржуваат “целосната контрола врз нивниот идентитет”.

Со оглед на тоа што протоколот на неговиот портал е воведен за јавноста, iBitcome се надева дека ќе воспостави врски помеѓу јавните блокчејни кои можеби и претрпеле изолација.

Leave a comment