Ново истражување: 49% од Американците и Британците не веруваат во Libra на Facebook

Речиси половина од Американците и Британците нема да му веруваат на Facebook во врска со неговата долгоочекувана stablecoin Libra, објави Telecoms.com, новинска платформа за технологија и пазари на 22-ри јули.

Прашањата на доверба на Фејсбук може да го повредат проектот од Вега

Цитирајќи анкета од апликацијата за инстант пораки Viber, новинскиот медиум покажува дека 49% од корисниците во Велика Британија и во САД велат дека немаат доверба во гигантот на социјалните медиуми кога станува збор за неговата дигитална валута. Испитаниците наведоа дека воопшто нема да му веруваат на Facebook во врска со безбедноста на нивните приватни информации при користење на Libra.

Во Велика Британија, 28% од анкетираните одговориле дека не донеле одлука во врска со ова, додека само 4% изјавиле дека ќе му веруваат на Facebook. Истражувањето во САД доведе до слични резултати, иако само 2.5% од испитаниците изјавиле дека ќе му веруваат на Facebook.

Libra бомбардирана со критики

Libra предизвика загриженост во многу држави низ целиот свет и предизвика големо внимание во финансискиот свет од нејзиното објавување. Иако Facebook тврди дека дигиталниот паричник Calibra, поврзан со Libra, “ќе има силна заштита, и вашите пари и вашите информации ќе бидат безбедни”, експертите и креаторите на политика изразија сомневање околу приватноста и безбедноста на податоците на корисниците.

Претседателот на Комитетот, Максин Вотерс, во изјавата за stablecoin-от, коментираше за недостатокот на унифицирана регулатива на крипто пазарот и изјави дека регулаторите треба да ги разгледаат плановите на Facebook за Libra “како повик за будење за да станеме сериозни во врска со проблемите околу приватноста и националната безбедност, сајбер-безбедносните ризици и трговските ризици кои се поставени од криптовалутите.”

Минатата недела министрите за финансии на Г-7 предупредија дека од криптовалутите како што е Libra, постои ризик да го нарушат финансискиот систем во светот, ако тие не се строго регулирани. Францускиот министер за финансии, Бруно Ле Мар, изјави дека Г-7 “не може да прифати приватни компании кои издаваат своите валути без демократска контрола”.

Leave a comment