Нова ера на пари – Facebook монета

Гигантот на социјалните медиуми планира да воведе своја сопствена криптовалута која би можела да го промени начинот на кој светот врши трансакции

Ако широко прифатениот и стабилен американски долар, а револуционерниот, но променлив Биткоин помогнат да се роди нова валута, најверојатно ќе биде онаа што Facebook планира да ја претстави подоцна оваа година.

Деталите за овој таен крипто-торентен проект сè уште се ретки, но еве што знаеме: дигиталната валута ќе биде stablecoin и ќе биде достапна за странските дознаки за WhatsApp. Се уште не знаеме колку Facebook ќе има контрола над оваа валута и како планира да ги надмине регулаторните и технолошките пречки. Ние, исто така, немаме официјално име, па затоа ќе ја наречеме “Монета” за едноставност.

Како е Монета различна од Биткоин и други криптовалути?

Да почнеме со достигнувањата. Биткоин во моментов има 23 милиони различни адреси на паричници и Еther има 60 милиони, но еден корисник обично има повеќе адреси. Со планот на Facebook да ги интегрира своите три сервиси за пораки – Messenger, WhatsApp и Instagram Direct – потенцијалното влијание на 2,7 милијарди корисници ќе ги изџвака конкурентите. Дури и ако Facebook успее да придобие 5 проценти (135 милиони) од своите корисници, тоа ќе биде далеку повеќе од сите криптовалути.

Следната разлика, најголемата, е дека производот на Facebook ќе биде stablecoin поврзан со американскиот долар или со повеќе странски валути. Ова решава еден од главните проблеми на Биткоин и другите големи криптовалути – нестабилноста.

Во 2012-та година, кога Биткоин за првпат доби тракција, цената на BTC / USD се движеше меѓу 5,27 и 13,30 долари. Потоа, во 2013-та година, цената достигна неверојатни 770 долари, но до крајот на 2014-та година падна на 314 долари. Таа се врати на 434 долари во 2015-та година и се затвори на 998 долари на крајот на 2016-та година. Во 2017-та година Биткоин скокна за повеќе од 1000 проценти за да достигне рекордни 20.000 долари! Но, до крајот на 2018-та година, тој загуби 81 процент од оваа вредност и достигна 3.747 долари. Цената во моментов лебди под вредноста од 4.000 долари. Бидејќи Биткоин беше многу непредвидлив, беше рационално луѓето да го сметаат како шпекулативно средство. Така не успеа целосно да ги задоволи некои важни критериуми за пари: медиум за размена, зачувување на вредност и пресметковна единица.

Еве еден графикон кој ја покажува нестабилност на BБиткоин (сино), Litecoin (виолетово) и Ethereum (зелено) во споредба со традиционалните валути како USD / EUR (жолто) USD / GBP (портокалово).

Монетата на Facebook го избегнува проблемот со нестабилноста, бидејќи ќе биде поврзана со традиционална валута. Како тоа помага?

Ајде да претпоставиме дека Facebook одлучи да ја поврзе Монетата со USD во сооднос 1: 1 (други поврзувања исто така се можни). Значи 1 монета секогаш ќе биде еднаква на 1 американски долари. Ако сакам да префрлам 10.000 американски долари од САД во Индија, прво ќе ги претворам моите долари во 10.000 Монети и ќе ги испратам на мојот примач преку WhatsApp, кој може да ги задржи парите во неговата Монета акаунт и да ги потроши каде и да е прифатена монетата или да ги повлече како Индиски рупии (INR). Додека Монетата не стане широко прифатена валута, ова последново би бил попопуларен потег. Бидејќи Монетата е врзана за USD, ако 1 USD е еднаков на 70 INR, тогаш 1 Монета исто така ќе изнесува 70 INR. Примачот ќе добие 700.000 INR минус такси за трансфер. Загубата од флуктуациите на девизниот курс ќе биде иста како и кај традиционалниот жиќен пренос на долар. Причината зошто луѓето ќе изберат Монета пред традиционалниот пренос, е погодноста од правењето тоа веднаш на WhatsApp, и уште поважно, поевтините надоместоци – под претпоставка дека Facebook ќе наплаќа помалку од високите надоместоци што ги наплатуваат банките.

Поврзувањето на валута не е несекојдневен концепт. Тоа е вообичаено во фиксен режим на девизниот курс каде што вредноста на домашната валута е фиксна за постабилна странска валута. Големите економии како на Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Кина и Хонг Конг, сега ги поврзуваат своите валути. Со цел да се задржи поврзувањето, домашната земја (во овој случај Facebook) мора да одржува големи резерви за да може да купува и продава вишок од износот на нивната валута.

Слично на тоа, ако поради некоја причина побарувачката за монетата се намалува, тогаш Facebook мора да го задоволи вишокот на понудата на пазарот со продажба на долари од своите резерви и зголемување на побарувачката за монета.

Други големи криптовалути кои се врзани како Tether и TrueUSD, исто така, се стабилни, но Facebook има подлабоки благајни за одржување на поврзувањето и ќе се смета за поодговорен за ревизиите поради поголемото влијание што го има кон корисници.

Бидејќи монетата ќе биде фиксирана, таа мора да биде заснована на централизиран блокчејн. Ова значи дека учесниците (јазлите) во мрежата на дистрибураниот ledger ќе бидат под контрола на Facebook, за разлика од Биткоин, кој е децентрализиран блокчејн и секој е слободен да учествува.

Во децентрализираниот блокчејн на Биткоин, секој јазол добива копија од главниот ledger (моментално масивна 210GB!) за да ги провери трансакциите. Овој процес наречен “фармање” одзема доста енергија и време и се изведува од страна на голем број на јазли низ целиот свет. Во централизираниот блокчејн на Facebook, главниот ledger ќе треба да се дистрибуира само до ограничените јазли кои ги избира компанијата. Исто така, бидејќи надворешните учесници немаат начин да влијаат на ledger-от, процесот на верификација може да се направи поедноставен. Ова му помага на Facebook да реши многу технички проблеми и неефикасности со кои се соочува Биткоин, но исто така ја прави монетата помалку безбедна, бидејќи напаѓачите ќе треба да наведат само неколку јазли за да ги променат трансакциите.

Друг Биткоин проблем кој Монета го нема, е употребата на криптовалутите во незаконски тргувања. Централизацијата ќе му олесни на Facebook да ја следи и контролира употребата на Монета за такви цели. Но, ова е меч со две острици, бидејќи Facebook, поради прекумерната контрола врз оваа валута, би можел да има проблем со регулаторите со оглед на неговата понова историја. За да се избегнат некои од овие проблеми, Facebook е во прегорови со трети лица крипто берзи за одржување на Монета и ракување со клиентите.

Зошто Facebook се малтретира низ сите проблеми при создавање на валута, одржување на големи резерви, овозможување странски дознаки со ниски трошоци и обезбедување на нов систем на валути? На крајот на краиштата, Facebook сепак мора да ги сноси трошоците за конвертирање на традиционална валута во Монета и обратно. Всушност, Facebook проба нешто слично со Facebook Credits во 2011-та година, но не успеа поради разни причини, вклучувајќи ги и високите цени на конверзијата.

Една мотивација за Facebook да го прави ова е за да ги прошири своите приходи, од кои 98 отсто во моментов се од реклами. Компанијата се надева дека ќе заработи пари со наплата на надоместоци за трансфери, колку и да се тие ниски. Големото прифаќање на монетата ќе ги неутрализира малите маргини и се очекува да додаде уште околу 19 милијарди долари дополнителни приходи до 2021-ва година.

Како е Монета различна од доларот?

Покрај тоа што е целосно дигитална валута за која Facebook не треба да се грижи за дизајнирање, печатење и складирање, другата очигледна разлика е во тоа што Монета е криптовалута која може да ужива во придобивките од блокчејн технологијата. Но, некои од нив, вклучувајќи ја и транспарентноста, анонимноста и безбедноста, се специфични за децентрализираниот блокчејн. Сепак, блокчејн децентрилизираната Монета сè уште ќе може да ги ужива другите поволности: намалени трансакциски трошоци, побрзи договори, ефикасност и сигурност. Другата причина за создавање на нова валута е да овозможи беспрекорни прекугранични трансфери со елиминирање на надоместоците за конверзија.

На крајот од играта

Ако Facebook ги одигра своите карти правилно, може да ги задоволи трите важни критериуми за пари. Со создавање стабилна валута, Монета станува средство со вредност. Со широко усвојување меѓу купувачите и продавачите, Монета ќе биде сигурен медиум за размена. И ако Facebook успешно се справи со регулаторните предизвици, Монета, исто така, може да стане вообичаено корисна пресметковна единица.

По станувањето доволно успешна, ова потомство на доларот и Биткоин би можело да стане независно. Исто како што американската влада ја одвои вредноста на доларот од златото во 1971-ва година и ја воведе ерата на слободните пари, Facebook на крајот може да ја прекине врската на Монета со fiat парите и да ја претстави новата ера на дигитални пари.

Пред неколку години мислата на приватна компанија да издава валута која има потенцијал да ги замени сите постоечки валути и да стане првично средство за трансакции низ целиот свет би била незамислива. Ако Facebook успее да ја направи Монета глобална валута, идејата за свет во кој ќе заработите приход во монети,плаќате даноци во монети, да заштедите во монети и да исплаќате во монети повеќе не е научна фантастика. Се разбира, сите овие хипотези може да се отфрлат во еден замав ако владите во светот одлучат да наметнат прописи. Но, и најмалата идеја дека ова се е можно  е доста забавна, и ние двај чекаме да видиме до каде ќе оди сето ова.

Leave a comment