Нивоата на дневните биткоин трансакции се приближуваат до тие во јануари 2018-та

Дневниот обем на Биткоин трансакциите (BTC) неодамна се зголемува до нивоа што не се видени од јануари 2018-та година, откако BTC достигна цена од 20.000 долари, според податоците од transfee.info. Некои играчи во индустријата веруваат дека тоа е знак за еволуцијата на екосистемот и неговите основи.

Биткоин дневни трансакции

Џејмсон Луп, главен технолошки службеник во фирмата за систем за персонални Биткоин клучеви Casa, објави мислење на Medium со анализа на основните перформанси на Биткоин, заклучувајќи дека “системот се подобрува и расте.” Во текот на неговата истрага, Луп простудирал различни извори и статистички мерења на растот на Биткоин во текот на 2018-та година. Лопп напиша:

“Различни подобрувања во ширењето на блокот беа имплементирани од страна на Bitcoin Core во текот на изминатите неколку години и како јазлите се надградуваат, тие се чини дека имаат ефект. Исто така, постои и нова високо-перформативна мрежа за фармачки предаватели “.

Според Луп, “Пониската трансакциска побарувачка, подобрените алгоритми за процена на надоместоците, усвојувањето на сегрегиран сведок (SegWit) и доставувањето трансакции резултираа со поефикасно користење на блок просторот и помалку несогласувања за овој ограничен ресурс.” SegWit е дизајниран да ја намали обработката и времето на чекање, како и надоместоците за трансакции.

Во 2018-та година, процентот на BTC трансакции кои трошеле SegWit вложувања наводно се зголеми од 10 на 40 отсто, додека просечната BTC трансакција го достигна својот врв на 750 бајти во февруари, пред да падне на 450 во четвртиот квартал од 2018-та година. Ова, според Луп, е резултат на зголеменото усвојување на SegWit.

Во 2018-та година, Биткоин доминацијата на пазарот, наводно, се вратила на повеќе од 50 проценти, откако паднала на 32,5 проценти. “Бројот на достапни јазли не падна многу во споредба со девизниот курс – моето сомневање е дека луѓето што ги извршуваат овие јазли се високо посветени на Биткоин и / или ги користат за економски цели, па веројатно нема да го исклучат јазолот поради нестабилноста на девизниот курс”, објаснува понатаму Луп.

Во ноември 2018-та година, крипто евангелистот Ентони Помпјано тврдеше во својот блог пост дека биткоинските основи, како што се цената на трансакцијата и бројот на трансакции, се зголемиле. Помплиано ги нагласи седумте основи на Биткоин, во кои се истакнува зголемениот број на биткоински паричници, како и растот на износот на дневно потврдени трансакции.

Leave a comment