Непотврденo: Kинески медиуми известуваат дека Џиан Ву, Jenke Group наскоро ќе поднесат оставка како извршни директори на Bitmain

Џиан Ву и Jenke Group, наводно, наскоро ќе се пензионираат како извршни директори на водечкиот фармачки производител Bitmain. Гласини за нивното заминување беа објавени од страна на Кинескиот локален медиум Оdaily на 28-ми декември.

Odaily цитира неименуван извор запознаен со ситуацијата во која Bitmain е моментално, нешто слично на транзициски период. Освен тоа, статијата исто така известува дека вработените, наводно, не биле оптимисти за резултатите на двојниот извршен директор.

Кинескиот локален весник, исто така, забележува дека нивниот наследник наводно се презива Ванг, без да се обезбедат дополнителни информации.

Во средината на ноември, Кинеските локални медиуми објавија дека Ву повеќе нема да може да влијае врз корпоративните одлуки кај производителот на фармачка опрема, наведувајќи дека тој бил деградиран од позицијата директор на онаа на супервизор.

Odaily, исто така, објавија деновиве дека неодредени извори изјавиле дека Bitmain планира да ги прекине сите фармачки операции и веќе им наложи на релевантните дилери да ги продадат користени Antminer S9. Ова, според статијата, би значело дека компанијата ќе отпушти над 500 вработени.

Во средината на мај, Ву изјави за Bloomberg во интервјуто дека производителот размислува да се сврти кон вештачката интелигенција (AI) поради целиот овој крипто крах. Во тоа време, Ву предвиде дека AI чиповите би можеле да сочинуваат околу 40 проценти од приходите на Bitmain во следните пет години.

Во написот на Odaily се наведува поделбата на АI, истакнувајќи дека отпуштањата ќе ги вклучуваат оние од AI, фармање, прекуокеанските и тимовите за клиенти од  BCH Copernicus.

На крајот на декември Кинеските извори на социјални медиуми објавија дека Bitmain веќе наводно го отпуштил целиот свој персонал на програмери на BCH.

Bitmain не одговори на барање на медиумите за коментар за промените околу извршниот директор или отпуштањата од прес време.

Трендот на опаѓање на цените на криптовалути оваа година, исто така, не го поштеди производителот за графичка обработка (графички процесор) Nvidia. Nvidia се соочува со колективна тужба поради загубите што ги објави компанијата кога пониските цени на крипто ја намалија побарувачката за графичките процесори од страна на фармачите.

Според приговорот, Nvidia “ја наметна својата способност да го следи пазарот на криптовалути и да направи брзи промени во својот бизнис колку што е потребно”. Оваа претпоставка, според обвинението, е лажна и погрешна изјава.

По намалувањето на побарувачката на графички процесор од страна на фармачите, Nvidia беше најлошиот изведувач во S & P 500, губејќи 54 отсто од цената на акциите.

Leave a comment