“Нема никаков знак од Petro тука”: Мистерија и збунетоста ја окупираа Венецуелската крипто “револуција

Reuters на 30-ти август, објави истражен извештај за националната криптовалута на Венецуела со поддржана со нафта, Petro (PTR), обидувајќи се да ги укине тврдењата на владата со факти и докази за трансацисата историја на  Petro се до денес.

Reuters испрати новинари во центарот на Венецуела поточно во Атапирир, кој се наоѓа во срцето на територијата со 380 квадратни километри за која претседателот рече дека може да обезбеди пет милијарди барели нафта потребни за да се поддржи новата криптовалута.

Поради бескрајната хиперинфлација во економијата на Венецуела, претседателот Мадуро минатата недела воведе ребрендирана fiat валута – суверен боливар, која ќе има пет помалку нули од својот претходник, Боливар Фуерте (VEF). Новата валута за возврат беше поврзана со младата Petro, вреден околу 66 долари – цената на еден барел на венецуелската нафта.

Експертот за енергетска политика, роден во Венецуела, Франциско Моналди, изјави за Reuters дека територијата богата со нафта “нема клучна инфраструктура” – вклучувајќи ги патиштата, цевководите и постројките за производство на електрична енергија – за да ги извади резервите. Моналди истакна дека “нема инвестициски план за оваа област и нема причина да се мисли дека таа ќе се развие пред другите полиња со подобри услови.”

Истражувачите на Reuters тврдат дека подрачјето на теренот покажува мал знак за активност на нафтената индустрија, со што се гледаат само расфрлани и изветрени платформи.

Статијата, исто така, се однесува на едно неодамнешно мислење од поранешниот министер за нафта Рафаел Рамирез, кој оцени дека оживувањето на областа ќе чини најмалку 20 милијарди американски долари – астрономска сума за нафтената компанија PDVSA задолжена со долг. Рамирез, наводно, напишал дека “Petro се поставува на произволна вредност, која постои само во владината имагинација.”

Како што забележува Reuters, Petro во моментов не тргува со ниту една од главните меѓународни платформи за крипто-размена. Bitfinex со седиште во Хонг Конг изјави за Reuters дека официјално го забранил токенот од својата платформа во пресрет на санкциите во САД. Другите платформи – вклучувајќи ги Coinbase, Bittrex и Kraken – наводно одбиле да коментираат за тоа зошто избрале да не го наведат Petro.

Од 16 помали платформи за кои се вели дека поддржуваат тргување со Petro , Reuters не можеше да забележи нивно присуство на интернет за седум од нив. Седум други, наводно, не одговориле на барањата за коментар. Само Coinsecure со седиште во Индија, јавно се заложи за поддршка на Petro, во замена за авторски права од Венецуела.

Реутерс дополнително се обиде да ги испита официјалните изјави на претседателот Мадуро дека продажбата на Petro до сега се зголемила за 3,3 милијарди долари. Според белата книга на Petro, токените од NEM развиени во Сингапур служат како “прелиминарен” знак за иницијативата, а подоцна ќе бидат разменети за Petros.

Според Reuters, податоците од март покажуваат дека сметката на NEM, наводно, управувана од владата на Венецуела, издаде 82,4 милиони токени, како дел од ICO, кој беше објавен на крајот од февруари. Околу 2.300 од овие токени беа пронајдени префрлени на 200 анонимни сметки на почетокот на мај, со вкупна вредност од околу 150.000 долари, врз основа на пресметките на Reuters.

Во април, податоците, наводно, покажуваат дека една единствена NEM-сметка издадала вкупно околу 13 милиони токени на околу десетина сметки, за кои Reuters пресметува дека би можеле да покажат околу 850 милиони долари. Додека за издавањето за кое станува збор се вели дека е насочена кон “големите инвеститори”, никој, наводно, досега јавно не потврди дека направил инвестиција од оваа сума во Petro.

Том Робинсон од Британската блокчејн компанија  Elliptic изјави за Reuters:

“Ова секако не изгледа како типично ICO, со оглед на ниското ниво на трансакциска активност. Ние не наjдовме никакви докази дека на некој му е издаден Petro, ниту пак активно се тргува на која било платформа.”

Министерот, Хугел Роа, наводно, минатата недела изјави за Reuters дека технологијата зад монетата сѐ уште е во развој и дека “никој не можеше да го искористи Petro … ниту пак добил нeкакви ресурси.”

Пред истрагите на Reuters, значајни гласови од Венецуелската крипто-заедница, овој месец, слично навредливо го осудија Petro како нетранспарентен “трик” поддржан од централизиран ентитет кој е осакатен од долгови.

Leave a comment