Невада издала речиси 1.000 браковни сертификати на Ethereum, но прифаќањето на владата варира

Блокчејн технологијата веќе го најде својот пат во локалните владини служби во САД, но Невада е особено проактивна, објави AP на 7-ми јануари.

Цитирајќи ја конкретно употребата на блокчејн за издавање на дигитални браковни сертификати, објавувањето покажа дека две земји во државата веќе ја интегрирале технологијата или се работи на испитувања.

Вкупно 950 такви дигитални сертификати, кои користат smart contracts на блокчејнот на Ethereum за безбедност, им беа издадени на двојки кои живеат во и надвор од Невада од април 2018-та година.

Сепак, според локалните власти, подготвеноста за автоматско прифаќање на новиот формат е мешана.

“Но, некои луѓе велат:” Не, јас не користам е-мејл, па не го сакам “, AP го цитираше Хантер Халкомб, системски техничар од Washoe County.

Постепеното воведување блокчејн во реални светски сценарија продолжува да гледа мешан успех во САД.

Како што забележа Халкомб, дури и дигиталните сертификати гледаат различни прифаќања кај владините агенции, и покрај нивната легитимност, па дури и, наводно, зголемена протекција над традиционалните верзии на хартија.

Во 2017-та година, Невада стана првата држава што ги ослободува блокчејните трансакции од даночни обврски.

Во моментов, разни држави низ целата земја или размислуваат за примена на блокчејн или сакаат да ги редизајнираат законите за да го направат неговиот раст и криптовалутите попривлечни.

Пратениците во Колорадо ги разгледуваат плановите за ослободување на дигиталните токени од различни закони за хартии од вредност.

Leave a comment