На Intel му се додели патент за енергетски ефикасно биткоин фармање

Глобалниот технолошки гигант Intel, познат по широко употребуваните компјутерски процесори, освои патент поврзан со својата работа во областа на крипто фармањето.

Во вторникот, Американската канцеларија за патенти и трговски марки и додели на компанијата патент во кој се наведува процесор кој тврди дека е способен да спроведе “високо и енергетско ефикасно биткоин фармање”, конкретно именувајќи го алгоритмот SHA-256 кој се користи од најголемата криптовалута на светот по пазарна капитализација.

Како што објавија, Intel претходно бараше патенти поврзани со неговата работа во областа на крипто-фармањето. И ковачницата на Intel произведуваше чипови за фармачка операција која ја водеше 21 Inc, која подоцна беше ребрендирана како Earn.com и конечно беше купена од Coinbase.

Според патентот, фармачите на биткоин можат да бидат наградени за нивните напори со добивање на блок награда и трансакциски такси. Сепак, фармачките машини за биткоинската мрежа генерално бараат хардверски акцелератори, како што се интегрираните кола за специфични апликации (ASICs), и затоа бараат голема количина на енергија.

Хардверски акцелератори се потребни особено за обработка на 32-битни nonces, низи од битови кои се користат еднаш за време на трансакцијата. Тековните ASICs ги обработуваат овие трансакции во повеќе фази со тие што се вишок.

Како што објаснува патентот:

“Посветен Bitcoin фармачки ASIC се користи за имплементирање на повеќе SHA-256 мотори кои можат да направат перформанси на илјадници хашови во секунда, додека потрошувачката на енергија е поголема од 200 [вати]. Варијациите на сегашното откривање користат микро-архитектонски оптимизации, вклучувајќи и селективни хардверски параметри во биткоинското фармачко пресметување.”

Програмирањето на овие параметри ќе го намалат бројот на потребни пресметки, проценувајќи дека таков систем ќе го намали износот на потребната енергија за чип за 15 проценти. Резултирачкиот чип, исто така, би бил помал од оној што се користи за биткоин фармање во моментов.

Патентот, исто така, укажува на тоа дека менувањето на тоа колку 32-битни nonce се споредува за валидност може дополнително да ги намали побарувањата за енергија.

“Наместо да го споредува конечниот хаш резултат со целната вредност, апликацијата за биткоин фармање може да определи дали hash out има минимален број на водечки нули”, тврди патентот.

Leave a comment