На 10-тиот роденден на Биткоин, крипто пазарите со мали корекции

Четвртокот, 3-ти јануари – по некои позитивни насетувања за раст на цените претходно оваа недела, крипто пазарите денес паднаа назад на црвено, со најголем дел од првите дваесет криптовалути по пазарно ограничување, со загуби под 6 проценти, како што покажуваат податоците од CoinMarketCap.

TRON (TRX) е меѓу највисоките и најсилните топ дваесет изведувачи на денот, со пораст за само 1 процент. Пазарот, очигледно, позитивно реагира на веста дека постојаниот peer-to-peer торент клиент, BitTorrent, започна со традиционален токен заснован на ТRON за своите корисници – првиот голем потег на компанијата за да го токенизира својот екосистем за споделување содржини, приближно шест месеци откако го купија ТRON во јули 2018-та година.

Од прес време, TRX е рангирана како 10-та најголема криптовалута по пазарно ограничување и тргува на околу 0,02 долари, според податоците на CoinMarketCap.

Десет години по фармањето на неговиот “genesis block”, Биткоин (BTC) забележа блага загуба од нешто помалку од 2 проценти во текот на 24 часа од прес време, а моментално тргува со 3.830 долари. Изминатата недела беше нестабилна, при што Биткоин неколку пати се обидуваше да ја надмине цената од 4.000 долари, но повеќе пати тоа беше неуспешно – откако забележа ниска вредност од 3.600 долари во близина на почетокот на својата 7-дневна табела.

Сепак, острите трговски патерни ја покачија цената на Биткоин оваа недела – една од топ 10 монетите забележа раст од 3,5 отсто од 27-ми декември. Во текот на месецот, Биткоин забележа дури и помалку промени, опаѓање за околу 1,5 проценти помалку.

Цената на Биткоин во изминатата недела

Еthereum (ЕТH) – кој оваа недела го врати своето поранешно рангирање како најголем altcoin по пазарна цена – се спушти близу до 3 проценти во текот на денот и тргува на 148 долари од прес време. Со пазарно ограничување од 15,4 милијарди американски долари, средството ја проширува маргината пред вториот по големина altcoin на пазарот Cap Ripple (XRP), кој има пазарен капитал од 14,6 милијарди долари од прес време, според податоците на CoinMarketCap.

И покрај денешните загуби, Ethereum останува bullish 23 проценти во зелено на неделната табела – и забележа дури и повисок пораст од 37 отсто во текот на месецот.

Цената на Ethereum во изминатата недела

Загубите на Ripple (XRP) беа малку сериозни, со тоа што вредноста на средството се намали за нешто повеќе од 4 отсто на денот за тргување од околу 0,358 долари. XRP забележа мала промена во текот на неделата, за само 1,4 проценти. За целиот месец, монетата е зголемена за 2,4 отсто.

Цената на Ripple во изминатава недела

Меѓу останатите први десет монети на CoinMarketCap, EOS (EOS) е најтешкиот 24-часовен губитник – 6,26 отсто на денот, на 2,67 долари. Неодамна forked Bitcoin SV (BSV), исто така, е намален за 4,7 отсто од прес време – на 88,44 долари. Litecoin (LTC) и Bitcoin Cash (BCH) гледаат околу 3 отсто дневни загуби од прес време.

Во контекст на првите дваесет монети, послабите изведувачи гледаат загуби од 5-6 проценти – како што се altcoins Zcash (ZEC) и Monero (XMR), како и Ethereum Classic (ETC).

Вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути е околу 130,1 милијарда долари од прес време – се намали за околу 2,5 милијарди долари во споредба со претходните часови на тргување вчера.

Вкупната пазарна капитализација на сите криптовалути

Leave a comment