Најчудните предвидувања на Augur во моментов

Дали веруваш во Бог? Дали би ги обложил своите криптовалути на тоа?

Augur, платформа базирана на ethereum за обложување на настани од реалниот свет, има за цел да биде складиште на знаење од толпата составена од новинари, инвеститори и креаторите на политика, како и ефикасна алатка за заштита од негативни резултати.

Но, исто така, стана уште нешто: смешно место за тролање.

Форумите кои ја доведуваат во прашање вишата сила се само еден од многуте облози кои моментално постојат на децентрализираниот пазар за предвидување, развиен од непрофитабилната Forecast Foundation финансиран со една од првите продажби на токени во светот која се случи во 2015-та година.

Продажбата на токени се случи уште пред луѓето дури да ги користат зборовите почетна монетарна понуда, или ICO, за да се однесува на овие типови на шеми за прибирање крипто-средства, а проектот мина низ ICO бум во бета – девелоперите тестирајќи и проверувајќи еден од најпознатите и најочекувани лансирања во крипто-историјата.

Како таков, кога  минатиот месец беше лансиран на ethereum блокчејнот во живо, накратко ја надмина најпознатата децентрализирана апликација, CryptoKitties, во однос на бројот на корисници. Иако оттогаш ентузијазмот значително се намали.

Досега, повеќето облози на Augur – и огромното мнозинство на трговувања на платформата – се занимаваат со релативно ванила теми како што се резултатите од спортски настани или цените на крипто-активата. Но, неколкумина заземаат вистински темни пресврти, проценувајќи ја веројатноста дека истакнати личности ќе бидат убиени или дека ќе се појават терористички напади и масовни престрелки.

Други, пак, само се зафркаваат, кои  евоцираат чудни опсесии на крипто-заедница, неподржаните гласини и најразличните загатки што може да ги постави трол на мост, пред да ви дозволи да поминете.

Значи, тука се и корисниците на Augur кои несебично го донираа своето време и потенцијално нивните средства – креаторите на пазарот објавија врска со REP токени на платформата, кои ги губат доколку некое предвидување на пазарот се смета за “неважечко” бидејќи исходот не може да се потврди – се само за да го разубават денот на своите колеги корисници.

Еве неколку од најчудните облози на Augur денес:

Девојката на Виталик

Виталик Бутерин, креаторот на ethereum, втор највреден блокчејн во светот, ужива во богатството и забавата што само неколкумина 24-годишници ги имаат.

Но, дали има девојка? И ако не сега, кога?

Овие прашања ја поттикнаа крипто-заедницата за да создаде посветен натпис – оној што очигледно е прегледан повеќе од 18.000 пати. И сега, неизбришливо вграден во сопственото создавање на Бутерин, тука е и облогот на Augur.

https://predictions.global/augur-markets/will-vitalik-buterin-have-a-girlfriend-by-the-end-of-2018-0xdb79fd8a043ddf95198a7d345f4f7da7d549edca

Самиот Бутерин мора да ја потврди врската, според условите на облогот, и двојката мора да е заедно барем еден цел ден.

Вреди да се напомене дека (како и со многу облози на Augur) никој се уште не се обложил на овој во прес време на статијава.

Дали си таму Господе?

Наводно, облозите на Augur мора да бидат базирани на настани што може да се проверат, но Augur е платформа без модератори, така што тоа остана повеќе као упатство.

Како што споменавме погоре, совршен пример: некој го постави прашањето: “Дали постои Бог?”

Тие очигледно не брзаат да дознаат, бидејќи облогот истекува на почетокот на 2020-та година.

https://predictions.global/augur-markets/does-god-exist-0xf5cd07d4c0f1b08d62051031851279b9722352de

Најредовните корисници кои го започнале облогот му даваат на творецот на универзумот шанса за постоење од 10 отсто. Од времето на објавување на статијава нема многу пари вложено на истиот.

Да SAFU или да не SAFU

Природно, корисниците на Augur не ја поминале можноста да ја зачинат платформата со нивниот специфичен вкус за мемиња.

Еден од облозите насловен како “FUNDS ARE SAFU?” како референца на бизарно – но популарно – YouTube видео од извршниот директор на Binance, Чангпенг “CZ” Жао во обид да ги убеди корисниците дека нивните платформи за крипто-фармање се безбедни.

https://predictions.global/augur-markets/funds-are-safu-0x02494e64c17b90ea637cce06393c2f078526f0c9

Гледајќи ги деталите на облогот, сепак, се чини дека не е шега, туку сериозно – ако нејасно се формулира – поставено прашање дали бинапсот ќе биде пробиен: “Дали безбедноста на https://www.binance.com/ ќе биде негативно засегната и дали ќе има загарантирано губење на пари? ”

Облогот истекува без да бидат поставени облози од корисниците.

Не се пресметува

Конкуренцијата е голема, но облогот за тролање кој моментално е активен на Augur, – вид на прашалник што може да се искористи за да се онеспособи некој убиствен суперкомпјутер.

https://predictions.global/augur-markets/this-sentence-is-false-0x1dab296cad239581c50cdc4be9bab1836754f410

За неупатените, изјавата “оваа реченица е лажна” е парадокс, бидејќи, ако изјавата е всушност лажна, тоа значи дека се проверува. Така е вистина.

Ако изјавата е точна – со тоа што е неточна – тогаш ја прекршува сопствената премиса: мора да биде погрешна.

Размислувањето околу овој парадокс се враќа кон најмалку четвртиот век п.н.е., што го прави еден од најдолготрајните трошења на човековото време. Додавајќи нотка на meta-salt на оваа измислица, креаторот на облогот ја направи референтната точка за овој облог Predictions.Global, веб-страница која се гребе податоци од Augur.

Видеото за мочањето

Наводите дека Руските власти поседуваат компромитирачки материјал за претседателот на САД, Доналд Трамп, е една од почудните приказни што произлегоа од изборите во 2016-та година.

Постоењето на овој компромитирачки материјал – кој произлегува од збир на документи подготвени од поранешен Британски разузнавачки службеник кој работи (индиректно) во име на демократите – често се нарекува “pee tape” поради неговата наводна содржина.

https://predictions.global/augur-markets/will-a-pee-tape-featuring-donald-trump-emerge-before-the-end-of-his-first-term-0x75ebf5947d0eb26d758c64a8765dae338be166fa

Но, ова се уште не е докажано.

Судејќи според облогот на Augur на оваа тема, сепак, шансите се околу еден во четири дека таквата лента ќе се појави пред крајот на првиот мандат на Трамп.

Обемот на обложување на облогот е многу низок, сепак, во еквивалент на помалку од 60 долари.

Храброто предвидување на Мекафи

Многу од најликвидните и вредни облози на Augur се справуваат со цените на криптовалутите.

Значи, на прв поглед, тешко е да се види што е извонредно кај одреден облог, предвидувајќи дека цената на биткоинот ќе помине 1 милион долари пред 2020 година.

Но, главната поента е дека е обележан како “McAfee”.

https://predictions.global/augur-markets/will-bitcoin-surpass-1-million-by-end-of-2020-0x3b334a610cd4297468b4afc8a99b38de36c5d979

Творецот на софтвер за анти вирус кој се сврте кон криптовалути, објави многу погрешни твитови. Меѓутоа, на врвот на листата е еден од крајот на 2017-та година, кога тој предвидел дека биткоин ќе погоди еден милион долари и го повтори ветувањето што претходно го дал дека “ќе си го јаде сопствениот полов орган на национална телевизија”, ако тоа се покаже неточно.

https://predictions.global/augur-markets/will-john-mcafee-literally-eat-his-dick-0x10796930034c83316d5b4f6fe4f5c6e0dc58abc2

И ова е најверојатно доста од Augur за денес.

 

Leave a comment