Најновиот блокчејн патент на Walmart овозможува роботи да испорачуваат пратки во синџирот на набавка

Американскиот малопродажен гигант Walmart поднесе барање до U.S. Patent & Trademark Office (USPTO) за да патентира блокчејн систем за испораки, според официјален патентен документ објавен на 30-ти август.

Новиот патент има за цел да обезбеди технологија за водење на “автентични in-field автономни електронски уреди” за да овозможи безбедни испораки. Патентот одредува дека “како пример, два автономни електронски уреди, како што се испорачани дронови или автономни роботи за домаќинство, можат меѓусебно да се автентицираат користејќи ги наведените безбедносни процедури опишани овде.”

Патентот е насловен како “Системи, уреди и методи за автентицирање на in-field автономни роботи” и е поднесен во јануари 2018-та година од страна на компанијата “Wal-Mart Stores Inc.” од Арканзас. Документот опишува систем за управување со повеќе роботи или дронови што го спроведуваат пакетот испораки низ целиот синџир на снабдување. Машините се наменети да работат врз основа на безжични сигнали кои овозможуваат безбедна автентикација на идентификациите на електронските блокчејн уреди.

Според пријавата за патент, распоредувањето на блокчејн ќе биде корисно во процесот на снимање сигнали за автентикација и податоци, што се смета за примарна цел за хакерите:

“Апдејтите на блокчејнот може да содржат сигнали за автентикација или информации за идентификација, и еден или повеќе јазли на системот може да бидат конфигурирани да инкорпорираат еден или повеќе апдејти во блокови за да бидат додадени во дистрибуираната база на податоци.”

Walmart поднесе барање за голем број на патенти поврзани со блокчејн во САД во изминатата година. Според Investopedia, технологијата за подобрување на блокчејните главно се користи од страна на малопродажната мрежа, со цел “да му помогне на Walmart да држи чекор со своите ривали”, како што е Amazon.

Неодамна Walmart аплицираше за патент за системи и методи за управување со паметни апарати преку блокчејн. Техниката ќе им овозможи на корисниците да ги прилагодат нивоата на пристап и контрола на апаратите како што се преносливите компјутери.

Во средината на јули, малопродажниот гигант ја патентирал технологијата за систем за управување со испораките базиран на блокчејн, кој може да ги заштити испорачаните предмети додека нивните купувачи не можат да се пријават и да ги соберат.

Leave a comment