“Најмалку 260″ проекти се “изградени” на EOS платформата, тврди Block.one

Block.one, технолошка фирма регистрирана на Кајмански Острови, која покрена рекордни 4 милијарди долари преку ICO за да помогне во финансирањето на развојот на EOS, платформа базирана на блокчејн за создавање децентрализирани апликации (dApps), неодамна објави апдејти во врска со стапката на посвојување и ефикасноста на мрежата.

dApps изградени на други мрежи мигрираат кон EOS?

Во блог постот, развојниот тим на ЕОЅ забележа дека во моментов има “најмалку 260” различни проекти “што се градат” (според DAppRadar) на платформата со моќност на трета генерација. Во продолжение се споменува дека “не е јасно” дали станува збор за “рекорд во однос на усвојувањето блокчејн”, блог постот на Block.one тврди дека повеќе поединци и организации го избираат ЕОS за распоредување на dApps, наместо алтернативите.

Блогот, исто така, наведува дека “децентрализираните блокчејн апликации изградени врз други блокчејни мигрираат кон EOSIO.” Сепак, постот не споделува никакви детали за кои проекти успешно мигрирале во EOS од други платформи – освен за поврзување со статија за Ethereum- базирана децентрализирана ” liquidity network” Bancor, која се пресели на ЕОЅ.

Според Block.one, EOS стана водечка платформа за развој на блокчејни поради “радикалните подобрувања” што ги нуди во однос на “брзината, трошоците, приспособливоста и одржливоста”. Покрај тоа, блог постот на Block.one се поврзува со веб-страница наречена Blocktivity.com што се чини дека покажува дека EOS е најактивниот блокчејн.

ЕOS-базирани dApps вклучуваат Ride-Sharing” и “Fitness Tracking програми

Block.one, исто така, тврди дека EOS “е најкористениот софтвер за блокчејн во светот” и дека сите апликации изградени врз него имаат ” real-world алатка”. Некои од dApps кои се градат на EOS се оние за ” ride-hailing”, “споделување на музика”, “fitness tracking” и “дигитално плаќање”, се наведува во постот. Постот од Block.one ја споделува изјавата на Симон Шчепанковски, извршниот директор на Buddy (платформа за испорака на смартфони):

“EOSIO, со својата способност да процесира илјадници трансакции во секунда, како и минималните поврзани такси и времето за потврда, е најдобриот блокчејн од следната генерација.”

По спроведување на истражувања на пазарот, девелоперите на ЕОS заклучија дека платформата за креирање на dApp со smart contracts е “скалабилна”. Во моментов, ЕОS “е репер за процесирање на 4.000 трансакции во секунда” (TPS), додека “некои постоечки блокчејн системи” може само да се справат со 15-20 TPS, истакна блог постот. Ако е точно, тогаш тоа би значело дека EOS моментално обработува трансакции “200 пати побрзо” од конкурентните мрежи.

Апликациите базирани на EOS имаат “многу пониска латентност”

Во приватните синџири, девелоперите на Block.one тврдат дека EOS може да се справи со “уште поголеми брзини со неодамнешни софтверски апдејти”. Во споредба со другите алтернативи, EOS е исто така побрз, наведува блог постот. Како што е објаснето во истиот:

“Апликациите изградени на EOSIO имаат многу помала латентност отколку оние на други блокчејни платформи … нема да морате да чекате часови или дури минути за да знаете дали вашиот мејл е испратен, вашата уплата е обработена или вашата нарачка за храна всушност била успешна.”

Постот Block.one, исто така, забележува дека EOS е рангирана високо во поглед на корисничкото искуство, бидејќи оние што користат софтверски програми базирани на EOS, дури и не знаат дека користат блокчејн апликација.

Алекс Касасовиќ, креаторот на гејминг апликацијата наречена Azarus базирана на “предизвици”, изјави:

“Со EOSIO, корисниците можат да комуницираат со блокчејн без да мора да знаат како тоа функционира.”

Клучниот двигател на усвојувањето на блокчејн е брзината, удобноста и новите корисници кои не мора да научат што е блокчејн и како функционира, забележува постот.

ЕОЅ е “практично бесплатен” за употреба

Друга предност од користењето на EOS за развој на dApps е дека “тоа е практично бесплатно”. Тоа е затоа што нема трансакциски трошоци на платформата ЕОЅ. Како што е објаснето во официјалниот пост на Block.one:

“Од гледна точка на потрошувачите, додека индивидуалните корисници треба да плаќаат по трансакција за да користат апликации од блокчејни од првата генерација, апликациите EOSIO можат да ги користат бесплатно. Од гледна точка на инвеститорот, оперативните трошоци за водење на EOSIO мрежа се слични на оние за одржување на традиционален сервер.”

Конечно, блог постот објавен од Block.one споменува дека блокчејниот развој со EOS е еколошки. Бидејќи EOS го користи делегираниот proof-of-stake (DPoS) консензусен механизам, кој не бара енергетски интензивен процес на фармање, “тоа е далеку поодржливо решение”, тврдат девелоперите на Block.one. Имено, пресметките извршени од страна на “кандидатот за блок-производител на социјални претпријатија”, Genereos покажа дека EOS е “66.000 пати повеќе енергетски ефикасен од биткоин и 17.000 пати повеќе енергетски ефикасен од Ethereum”.

27 ЕOS-базирани dApps имаат големи слаби страни

Ши Хуагуо, висок безбедносен истражувач во PeckShield, забележа:

“dApps на EOS почнаа да стануваат актуелни од септември 2018-та година, а бројот брзо се зголеми во октомври. Но, со EOS, [dApps]  станаа се широко користени, сепак групно контролираните акаунти исто така почнаа да се појавуваат.”

Од повеќе од 571.000 креирани EOS акаунти, безбедносната фирма PeckShield откри дека креаторите на групните акаунти, кои се контролирани од неколку корисници, најверојатно биле користени од ловците на крипто или ” click farms”. Истражувачите исто така утврдиле дека типот на активноста извршена преку акаунтите не беше во прилог за долгорочната одржливост на ЕОЅ мрежата.

Значајно е дека истражувачите на PeckShield идентификувале 27 dApps со големи слабости, но овие безбедносни прашања не биле директно поврзани со проблемите со EOS блокчејната мрежа, велат истражувачите. Во голема мера поради безбедносните пропусти, корисниците можеа да спроведат многу хакерски напади – кои, наводно, довеле до загуби од повеќе од 400.000 ЕОЅ-токени (во вредност од околу 700.000 долари за време на овие напади).

Најверојатно ќе има повеќе напади на ЕOS-базирани dApps

Гуо Јонганг, Кинески истражувач за сајбер безбедност, откри дека нападите извршени врз EOS-базирани dApps изложиле неколку видови слабости. Но, тој потврди дека овие безбедносни дупки не се поврзани со било какви недостатоци во дизајнот поврзани со самата EOS мрежа. Јонганг додаде дека може да има многу хакери кои активно се обидуваат да бараат слабости на платформата ЕОЅ. Ова, тврди тој, покажува дека може да има повеќе напади кои би можеле да бидат лансирани на EOS базираните dApps во скора иднина.

Leave a comment